Vriendelijke sfeer in de derby tegen Moerkappelle

Op vrijdag 23-02  verloor het 1ste team met 4.5-3.5 van het 1ste van Moerkapelle.

De laatste 2 jaar hebben de diverse teams regelmatig de degens gekruist.
In seizoen 2015/16 was er winst voor ons 1ste en 2de team.
In seizoen 2016/17 slechts 1 ontmoeting alleen met beide 1ste teams, die met een gelijkspel eindigde. Voor aanvang van de wedstrijd werd Moerkapelle nog even aan de recente nederlaag van het 4-tal herinnert.

Moerkapelle speelt in een soort bouwkeet, maar hier leid het schaken niet onder. In een gemoedelijke sfeer werden we hartelijk ontvangen, en we kregen de beterschapswensen voor Edo, die bij ons ontbrak.  Ook Johan was afwezig, met de 2 invallers, te weten Leen en Jurian waren we compleet.

Onze voormalige kopman, Leon Willemen, kwam gedurende de avond nog even langs om ons aan te moedigen.

Moerkapelle was nog in de race voor het kampioenschap waarmee de druk bij hun lag. Dit bleek echter niet uit het verloop van de wedstrijd. Een zogenoemde 4-4 hing lange tijd in de lucht. Wellicht geïnspireerd door Leon deden we niet onder voor Moerkapelle, die op papier toch ruim favoriet waren.

Veel  NWK-ers trokken flink ten strijde met een pionnen storm, Hans (wit) met h4 en hxg5 en de open h-lijn. Arjan (zwart) met f4, Richard (wit) met d4t/m g4,

Jelle (zwart) met g5 en f5, Cees (wit) met e4 t/m h4 en tenslotte Jeroen (wit) met a4 t/m d4. Dit leverde vooral bij Hans en Richard mooie partijen op.

Jeroen (7) stond wel actiever met de pionnenstorm, maar kwam feitelijk niet veel verder, totdat er pardoes een stuk kado werd gegeven; 0-1

Is er dit jaar de magie van het 1ste bord?  5 verschillende spelers hebben nu dit bord bezet, en deze keer was het Hans, die hier plaats nam. Met 3.5 uit 5 is bord 1 ons meest succesvolle bord dit seizoen. Hier werd nu 1 van beide spectaculaire partij van de avond gespeeld. Met de opmars van de g5 pion besloot Hans een stuk op f6 te offeren. Na tegen offer moest Hans echter diep in de denktank en moest dit tegen offer afslaan.
Na nog een Toren offer met diverse mat dreigingen kon Hans het volle punt noteren; 0-2.

Jelle (4) met de steun van de g en f pion trok Jelle ten aanval richting de Koning. In Gerard van Ommeren had Jelle wel een pittige tegenstander, die de remise niet uit handen gaf.
Met uitgedund materiaal werd hier de vrede getekend; 0.5-2,5

Op een paar borden stonden we weliswaar minder, maar het buffer van 2 punten maakte dat een 4-4 nu zeker in de lucht zat.

Naast mij speelde Leen (6). Hier ging het al vrij snel mis in de opening. Van zijn tegenstander Arno Luinenburg ontving ik het volgende bericht:  “De partij die ik speelde tegen Leen Klein was t/m zet 9 identiek aan de 7e matchpartij Schlechter-Lasker uit 1910. In vroegere jaren las ik schaakboeken en kwam die partij tegen. Of, om ‘ Halbe Zijlstra te citeren: Ik was erbij.”
Hierbij vraag ik mij af of Lasker ook verloor? Leen leverde een kwal + pion in en de ‘0’  rekende ik al vrij vroeg in de partij. Leen bleef echter maximaal tegenspel bieden, en na pion winst en het uitgedunde materiaal kwam de remise nog vrij dichtbij. Helaas lukte dit net niet; 1.5-2.5

Cees (5) De pionnenstorm werd ook hier tot een halt geroepen. Het voordeel vervaagde en verder dan remise kwamen beide spelers niet; 2-3.

Arjan (2) Ook hier een Koningsaanval, die tot halt geroepen moest worden door Jesse van Elteren. Dit werd gepareerd waarna een dubbel Toren eindspel ontstond, met wisselende kansen. De aalgladde Jesse speelde dit iets handiger en trok aan het langste eind; 3-3.

Aan de andere kant naast mij speelde Jurrian (8). Na een combinatie verloor hij een pion. Na lang drukken en duwen werd die beslissend in het eindspel; 4-3.

Als laatste speelde Richard (3) nog. Dit was de andere spectaculaire partij van de avond. Met de hulp van Richard komen we tot het volgende relaas:

Richard speelde vol op de aanval en met tegengestelde rokade offerde hij een stuk om een open g-lijn te krijgen tegen een tochtige zwarte koning. Hij koos niet voor een vereenvoudig om het stuk met voordeel terug te winnen, maar hij ging voor mat. Nu kon zijn tegenstander, Hugo van Elteren, echter zijn dame offeren en hield daar een toren en twee lichte stukken aan over. De complexiteit van de stelling had echter zijn tol geëist qua tijdverbruik. Het tweede deel van de partij werd op increment uitgespeeld. Richard stond glad verloren, maar toen Hugo misgreep kon de witte dame plotseling met behulp van twee ver opgerukte pionnen de zwarte koning steeds schaak blijven geven. Twee zwarte torens en een verdwaald zwart paard konden dit merkwaardig genoeg niet meer verhinderen. Zelfs ome Fritz had hier geen antwoord op. Nadat de spelers remise waren overgekomen bleek Moerkapelle het beslissende halfje voor de zege te hebben behaald; 4.5-3.5

Zo sloten we een leuke avond af, echter weer met een nederlaag. Er zijn nu niet zoveel kansen meer om er nog wat van dit seizoen te maken.

Leave a Comment