De Pionier V1-Nieuwerkerk aan den IJssel V1

Donderdagavond 19 april 2018 waren de teamleden van het Nieuwerkerkse viertal keurig om 19.00uur aanwezig bij De Hervormde Kerk om te vertrekken richting de gezellige vestingstad Hellevoetsluis op het eiland Voorne-Putten. Sinds 2013 is Hellevoetsluis ook weer de thuishaven van het “Ramtorenschip Buffel”. Dit marineschip heeft in de periode 1974 tot 2013 onderdeel uitgemaakt van het Maritiem Museum in Rotterdam.

Een ware wereldreis voor het 4-tal. Gelukkig bestaan er tegenwoordig hulpmiddelen in de vorm van Routeplanner en TomTom om op de plaats van bestemming te komen. Ook de met de reis gemoeide tijd wordt daarbij weergegeven. Op basis daarvan (45 minuten) leek een vertrektijd van 19.00uur gerechtvaardigd, en inderdaad was de aankomsttijd bij de Petrakerk 19.45uur, ondanks het feit dat de route welke de TomTom aangaf niet geheel werd gevolgd, maar de borden van de ANWB richting Hellevoetsluis meer vertrouwen uitstraalden.

De rating van de mogelijke tegenstanders in ogenschouw nemend, kon dit wel eens een zware avond voor Nieuwerkerk worden. Cees had dit voorzien en trakteerde het 4-tal bij aankomst op koffie met een heerlijke plak (“homemade”) cake met rozijntjes. Wat een verwennerij! Geheel passend bij de knusse locatie van deze schaakvereniging.

Om ca. tien over acht werden wij uitgenodigd om plaats te nemen achter de borden. Na het startsein mochten wij onze kunstjes gaan vertonen.

Aan bord 1 treffen wij Ben aan als vervanger van Joost. Ben met een rating van 1460 moest het opnemen tegen Michiel Landman met een rating van 1519. Bij zet 18 staat Ben inmiddels een pion voor maar voor de toeschouwer een toch wel verontrustende achterstand in tijd van ruim 40 minuten. Bas spreekt de geruststellende woorden dat Ben dit wel kan handelen….

Aan bord 2 Hans Dijkers met een rating van 1458 tegen Bonne Faber met een rating van 1595. In de opening komt Hans een pionnetje achter maar houdt wel het initiatief.

Aan bord 3 Cees Verschoor met een rating van 1242 tegen Leo Stelloo met een rating van 1431. Na 6 zetten brengt Cees zijn tegenstander al zwaar in de problemen met een aanval op f7 door paard en loper. Zeer dreigend en eigenlijk had dit voor Cees minimaal kwaliteitswinst moeten opleveren. Maar in plaats van de pion met schaak pakken met zijn paard, deed hij dit met zijn loper waardoor het voordeel eigenlijk weer was verdwenen.

Aan bord 4 onze altijd spraakzame Bas met een rating van 1384. Hij mocht het opnemen tegen de heer Schaefer met een rating van 1262. Na ca een kwartier spelen intimideerde Bas zijn tegenstander door hem uitdrukkelijk te wijzen op het handhaven van de geldende spelregels bij RSB-wedstrijden (en niet alleen die…..). Bas vertelde hem dat hij eerst moest zetten, dan de klok indrukken en pas daarna de zet noteren. De heer Schaefer noteerde eerst de zet, ging dan nog even nadenken en voerde dan de zet uit, hetgeen volgens “good old” Bas niet geoorloofd is. Al snel weet Bas 1 pion winst binnen te slepen en al snel gevolgd door pion nummer 2.  Al met al veelbelovend!

Om 10uur is het doodse stilte in de zaal. Je hoort alleen het luide gecommuniceer van de brandganzen buiten. Best gezellig! Nadat zowel Cees als Hans zich nog maar eens de koffie met cake lieten smaken, begon het strijdtoneel op het schaakbord bij Hans te ontbranden. Bij zet 30 verovert Hans kwaliteitswinst en haalt ook nog zijn achterstallige pion binnen. Vervolgens weet Hans zijn pionnen zover door te spelen dat hij ongehinderd een pion tot Dame laat promoveren. 2 zetten later ziet zijn tegenstander ook dat de situatie nu echt onhoudbaar is geworden en geeft op. 1-0 voor Nieuwerkerk.

Inmiddels heeft Bas zich bij Hans vervoegd met de vraag of hij remise mocht aanbieden. Het antwoord van Hans was nee, met in het achterhoofd dat Bas toch minimaal 2 pionnen voor zou staan. Bas legde uit dat hij zich helaas bij de voortzetting had vergist tussen een paard en een loper, waardoor de oorspronkelijke winst als sneeuw voor de zon zouden gaan verdwijnen. De loper van de tegenstander kwam ineens actief in het spel. Dus alsnog toestemming om remise aan te bieden. Zo gezegd zo gedaan, maar de tegenstander van Bas heeft andere plannen en weigert het aanbod resoluut. Nadat er weer een paar zetten zijn gedaan weet Bas echter een soort eeuwig schaak te creëren waarbij zijn tegenstander zich moet neerleggen, dan wel een stuk zou moeten verliezen. De heer Schaefer ziet dit ook en gaat noodgedwongen akkoord met een hernieuwd remisevoorstel. 1,5-0,5 voor Nieuwerkerk.

Kwart over tien geeft Ben een remisevoorstel aan zijn tegenstander in overweging. Die weigert resoluut, mede met het oog op de nadelige tussenstand voor De Pionier. Ook de door Ben verbruikte tijd (ruim 50 minuten meer verbruikt dan zijn tegenstander……) zal daarbij een rol hebben gespeeld.

Aan bord 3 zit Cees in een ongekende luxe. Zijn tegenstander heeft last van tijdnood en Cees heeft nog een krap half uur tijd tot zijn beschikking! Tegen 11uur weet Cees Schaak te geven en verdient daarmee een licht stuk. De winst lijkt daarmee in het vizier te komen. En ja hoor, niet veel later kan de door Cees knap binnengehaalde punt worden genoteerd en is de winst voor Nieuwerkerk een feit.

Tenslotte weer terug naar bord 1, alwaar Ben met nog een resttijd van ca 5 minuten aan het afwachtend keepen is. De triple-pionnen structuur op de f-lijn zorgt er aan de ene kant voor dat de lopers van Ben niet actief aan het spel kunnen deelnemen, maar daarnaast heeft Ben een niet doorslaande dreiging met Dame en Toren op de G en H lijn. Uiteindelijk worden zowel de Torens als de Dames geruild waarna eigenlijk een remisestelling ontstaat, weliswaar met 1 pion voordeel voor Ben. Zoals Bas al had voorspeld kon Ben heel goed omgaan met het gebrek aan speeltijd, waardoor het verschil in speeltijd slinkende was. De tegenstander van Ben moest uiteindelijk gaan forceren om toch nog een punt binnen te halen. Maar daarin ging het niet zoals Michiel dat had gehoopt. Uiteindelijk krijgt Ben de grootste winstkansen en weet de punt uiteindelijk netjes voor Nieuwerkerk binnen te halen. Keurig gedaan Ben!

Eindstand: 3,5-0,5 voor Nieuwerkerk waarmee een 2e plaats in deze klasse is zeker gesteld.

Leave a Comment