Nieuwerkerk aan den IJssel 2 –Sliedrecht 2

Dinsdagavond 27 november 2018 is een memorabele schaakavond. In de laatste plaats om het behaalde “resultaat”, maar bovenal in verband met het feit dat dit de laatste RSB-wedstrijd van SVN was in de oude en vertrouwde locatie: het Hervormd Centrum aan de J.A. Beijerinkstraat.

Met ingang van het nieuwe jaar (dinsdagavond 8 januari 2019) zal er worden gespeeld in de nieuwe locatie Prins Willem Alexander School aan het Goudmos in de wijk Zuidplas van Nieuwerkerk aan den IJssel. Sinds de oprichting (maart 1973!) van de schaakvereniging Nieuwerkerk aan den IJssel hebben wij met veel genoegen mogen schaken aan de Beijerinkstraat, maar door de teruggang in het ledenaantal, gebrek aan sponsoren, gemis aan gemeentelijke subsidie is de vereniging genoodzaakt de overstap naar een minder dure locatie te maken. Jammer, maar het is helaas niet anders.

Door tijdgebrek lukte het mij niet de partijen van het achttal te volgen, waardoor ik de teamleden heb gevraagd zelf een kort verslag van de gespeelde partij te maken. Hieronder het resultaat.

Bord 1 Theo Huijzer (rating 1696)-Kees van der Does (rating 1656)

Mijn tegenstander speelde het London systeem van het Dame-indisch. Het kostte mij weer veel tijd om de goede zetten te vinden. Ik verwisselde twee zetten waardoor ik via een tussenschaak twee pionnen verloor. Als ik het goed had gespeeld was de partij volledig in evenwicht gebleven. Nu echter kwam ik na geforceerd afruilen van de zware stukken met op elke vleugel een pion minder vanzelf in tempodwang. In verloren stelling viel mijn vlag.

Bord 2 Leen Klein (rating 1668)-Henk Prins (rating 1681)

Uit het verslag van sv Sliedrecht begrijp ik, dat Leen in eerste instantie in een gewonnen stelling stond. Door stug tegengas te geven knokte de tegenstander zich terug in de partij en zorgde in een daverend slotakkoord voor de winst voor Sliedrecht.

Bord 3 Han Everaars (rating 1638)-Yaro van Beest (rating 1419)

Met zwart speelde ik een variant van het konings-indisch en koos voor C5 als breekijzer. Dit werkte voor geen meter. Via dame op D2 ging mijn koningsloper eraf en nog een paar zetten later zat mijn koning en dame in de tang. Het geluk was met mij want, toen ik op het punt stond om op te geven, trok mijn tegenstander zijn dame terug waardoor ik een pion kon offeren om wat lucht te krijgen en te proberen ergens een dreiging te creëren, dat lukte en met een “lek” eeuwig schaak kwamen wij remise overeen. Daar kwam ik goed mee weg.

Bord 4 Jurian Wildemans (rating 1600)-Jaap Euser (rating 1588)

Mijn partij was een erg saaie pot waarin weinig gebeurde. We hadden lange tijd beiden niet echt goede zetten om te spelen, maar na wat afruilen kwamen we al snel in het eindspel terecht. Maar ook in het eindspel was er niks leuks te beleven. Beide partijen schoven de stelling dicht met ook beiden 2 torens en 6 pionnen op het bord. Na een klein rondje langs de overige borden concludeerde ik dat er voor het team toch geen winst meer in zat, ook al zou ik winnen, en dus besloot ik remise aan te bieden waar de tegenstander in meeging.

Bord 5 Willem van der Wel (rating 1576)-Peter Vis (rating 1645)

Ik speelde met zwart aan bord 5 tegen Peter vis. Mijn opponent opende met f2-f4 en als zwart rustig speelt dan bereikt wit niet veel voordeel. Aanvankelijk stond ik de eerste 10 zetten zeker niet minder. Mijn tegenstander speelde rustig, althans in het begin. Er zijn van die dagen dat je in bed moet blijven, diep onder de wol. Want  op zo’n dag zit alles tegen en zo ook deze avond. Een beetje in slaap gesust speelde ik de één na de andere foute zet. Wanneer één stuk verkeerd staat dan staan alle stukken verkeerd en ja zo zag mijn stelling er uit, er was geen enkele dreiging te creëren. Ik zag de bui al hangen…gaf de kwaliteit om wat lucht te krijgen maar daarna toverde mijn sympathieke opponent de één na de andere prachtige zet uit zijn hoge hoed. Ik zag de zetten aankomen en had ze zelf kunnen bedenken. Enige walging maakte zich van mij meester en…ik liet mij zelfs mat zetten.

Lof voor mijn opponent…zondermeer. Buiten komende keek ik naar de sterrenhemel en zag het heelal aan voor een doedelzak.

Bord 6 Robert Valk (rating 1592)-Henk van der Hoek (rating 1635)

Aan bord 6 begint Robert zijn partij met wit goed. Na de opening heeft wit een voorsprong in ontwikkeling en betere activiteit van de stukken. In het middenspel kruipt het wat naar elkaar toe. Met een torenoffer voor een paard en een pion opent wit de aanval. Commentatoren gaven later aan dat de stelling voor wit gewonnen stond maar, dat wit een schaakje miste waardoor de aanval strandde. Helaas, op zich een goede partij maar geen resultaat voor het team.

Bord 7 Hans Dijkers (rating 1424)-Bert Dobber(rating 1641)

Tegen Bert Speelde ik een erg lange partij. In het begin kwam mijn tegenstander een pionnetje voor te staan maar dit kon echter niet van doorslaggevende betekenis zijn. Bij zet 39 deed ik mijn eerste remise voorstel, waarop geen enkele reactie kwam. Vervolgens nog minimaal 6 maal het remise aanbod gedaan, maar hierop werd ook niet gereageerd, waardoor het leek of mijn tegenstander last had van een gehoorbeschadiging…. Bij zet 74 kwam zowaar de droge opmerking van mijn tegenstander dat we het maar op remise moesten houden. De stand was overigens al geruime tijd beslist in het voordeel van Sliedrecht, maar mijn tegenstander kon het blijkbaar moeilijk verwerken dat het voor hem niet meer werd dan remise.

Bord 8 Cees Verschoor (rating 1249)-Luana Mensing (rating 1437)

Cees Verschoor krijgt bord 8 toebedeeld. Hij kruist de degens met Luana Mensing. Luana is een piepjonge speelster van Sliedrecht die op het schaakbord al aardig uit de voeten kan. In de twee voorgaande externe ontmoetingen heeft zij twee zeges geboekt. Op de ladder van de RSB prijkt ze dan ook bovenaan. Cees heeft zich eerder in die week afgemeld voor het uurtje jeugdschaak van SVN om fit aan de partij te beginnen. Om niets aan het toeval over te laten wordt ook een schaakbord met cijfers en letters tevoorschijn getoverd. De partij zelf is smullen en tegen de klok van elven resteren er nog drie pionnen en één toren aan beide zijden. Cees gaat in op haar remiseaanbod. Het voelt voor hem als een overwinning. (PS: Eigenlijk schrijf ik over de randverschijnselen. Van schaken heb ik geen kaas gegeten.)

De uitslagen nog even op een rij:

Nieuwerkerk a/d IJ. 2 1555 Sliedrecht 2 1588 2 – 6
1. Theo Huijzer 1696 Kees van der Does 1656 0 – 1
2. Leen Klein 1668 Henk Prins 1681 0 – 1
3. Han Everaars 1638 Yaro van Beest 1419 ½ – ½
4. Jurian Wildemans 1600 Jaap Euser 1588 ½ – ½
5. Willem van der Wel 1576 Peter Vis 1645 0 – 1
6. Robert Valk 1592 Henk van der Hoek 1635 0 – 1
7. Hans Dijkers 1424 Bert Dobber 1641 ½ – ½
8. Cees Verschoor 1249 Luana Mensing 1437 ½ – ½

Leave a Comment