Het dagboek van een schaker [1]

Hotel Zeeduin

Lief dagboek,
Vandaag dag 1
Het is weer begonnen, het Tata Steel Chess Tournament. Na de goede prestatie van vorig jaar in groep 3 mocht ik toch een weer plaats nemen in groep 4.
De dag begon niet goed, Het was koud, glad en dus autoruiten krabben weer. Eerst nog Leen ophalen in Nieuwerkerk en in Gouda kwam ik al in de file te staan. Vervolgens ook nog Harry ophalen in Capelle waar we dus 15 minuten later aankwamen dan afgesproken. Gelukkig hadden we vroeg afgesproken zodat de nog ruim de tijd hadden om in Wijk aan Zee aan te komen.
Onderweg bij Leiden zagen we een groot ongeluk, een auto was vol geschept door een vrachtwagen en het zag er niet goed uit. Wellicht nog last van gladheid of een inhaal actie?
We hadden nog tijd voor de vroege lunch in het A4-brug restaurant, alvorens we weer richting Wijk aan Zee gingen. De inschrijving duurde langer dan normaal en dit jaar waren er een aantal groepen in Hotel Zeeduin ingedeeld. Gelukkig niet mijn groep en de groep 4F waar ik ingedeeld ben is midden in de speelzaal.
Er was nog tijd over voor de jaarlijkse strandwandeling, welke we uitgebreid hebben met een uitgebreide duinwandeling. Het winkeltje met diverse schaakspullen was echter niet aanwezig dit jaar. Jammer, aangezien ik elkaar wel een gekleurde sleutelhanger koop.
Dan nu de partij: Ik speelde met zwart mijn geliefde, maar wel dubieuze, Franse winawer variant. Mijn tegenstander, een goed Nederlands sprekende Engelsman? (althans dat deed zijn naam vermoeden: Wayne Welch) toonde aan door rustig zijn partij op te zetten dat zwart het moeilijk heeft in deze variant, ik bleef zitten met de bekende zwakke witte Loper.
In het lastige eindspel leek een stuk offer verlichting te verzorgen. Fritz was het deze keer met mij eens, het stuk-offer had tot remise moeten leiden, Helaas maakte ik in het vervolg nog een fout, welke genadeloos werd afgestraft. Na 57 zetjes en na 18:00 uur kon ik mijn Koning omleggen.
Wel leuk dat de Nederlanders in de Hoofdgroep beide hun partij wisten te winnen. Toch blijf ik het persoonlijk een gemis vinden dat King Loek niet meer mee speelt.
Na afloop samen met Leen onze partij geanalyseerd bij het KFC restaurant, welke een make-over heeft ondergaan.
Morgen dag 2
Standen en uitslagen van de Nieuwerkerkse spelers:
Jeroen Eijgelaar