SVN 1 claimt tweede plek!

Nadat in de vorige match het eerste zich veilig wist te spelen, kon er in de laatste match tegen SOF/DZP 1 worden gestreden om de tweede en derde plek. SOF/DZP kwam ietwat gehavend aan. De laatste drie borden waren daardoor een flink aantal ELO punten lager dan ze normaal gesproken achter de borden kunnen zetten.

Helaas hebben we hier niet van kunnen profiteren. Johan (bord 6) kreeg een voor hem bekende en ook gewilde opening met wit op het bord. Een black-out zorgde er voor dat hij een pion op b5, die genomen moest worden met de loper, nam met zijn paard. Het paard stond echter gepend wat direct de dame kostte. Iets wat helaas kan gebeuren maar erg zonde is van een, voor de rest, uitstekend seizoen voor Johan.

Richard zorgde ervoor dat de stand snel weer gelijk werd getrokken:

Mijn tegenstander koos voor een passieve opstelling met zwart. Vanwege een achtergebleven zwarte centrumpion en meer ruimte kon ik bogen op duidelijk voordeel. Een onaantastbaar sterk wit paard in het centrum controleerde de stelling. Toen zwart een combinatie toeliet die mij een kwaliteit opleverde was het pleit na zo’n 20 zetten eigenlijk al beslecht. Zeven zetten later gaf mijn tegenstander op toen verder stukverlies onvermijdelijk was”

Richard Zijleman (bord 8)

Een bord hoger leek lange tijd in het voordeel van Arjan te kunnen worden beslecht. Hij had flink wat druk op de stelling van zijn tegenstander die zijn verdediging degelijk uitvoerde. Een remise was uiteindelijk wat overbleef. Een stand van 1,5-1,5 gaf iedereen genoeg om voor te spelen.

Jeroen was de volgende die een gelukkig punt voor ons op mocht schrijven. Hij had een mindere stelling maar veel meer tijd op de klok (Mark van Putten moest al een tijdje op de increment spelen). Tijdnood is altijd flink wat waard en in dit geval kon Jeroen een aantal zetten na zijn remise-aanbod het volle punt opschrijven doordat Mark een combinatie verkeerd had aangepakt.

Om voorbereidingen te voorkomen had ik mijzelf dit keer weer op het derde bord gezet. De eerste aantal zetten speelde ik tegen mijzelf in een Grand Prix attack. Mijn tegenstander had echter vrij veel tijd nodig voor de theoretische zetten wat mij een voorsprong van ruim 20 minuten opleverde. Een, voor mij, onlogische zet zorgde ervoor dat ik mij erg comfortabel voelde tijdens de partij met een aantal sterke lopers en flink wat druk op de koning (een pionnetje op d3 dat eigenlijk onaantastbaar bleek.
Maar een Grand Prix geeft altijd aanvalsmogelijkheden voor wit en ik kwam toch wat meer in de problemen. Een aantal, bijna volledig, accurate zetten zorgde ervoor dat ik de aanval wist te pareren en uiteindelijk met een stuk meer kon spelen. De zet d2 was uiteindelijk de genadeslag.

Edo mocht aan bord 5 laten zien dat hij ook met zwart zijn goede score verder vorm kon geven.

De laatste wedstrijd speelden we tegen SOF Rotterdam. Ik speelde met de zwarte kleur aan bord 5.
Ik kreeg ook hier c4 tegen en dat ligt me wel. Mijn tegenstander nam in 1 e instantie het initiatief op het centrum. Langzaam ontwikkelde partij zich in een gelijk staande stelling. Ik moest deze periode zeer waakzaam blijven en mijn eigen kansjes proberen verder te ontwikkelen. Even dacht mijn tegenstander dat hij het gewonnen had maar ik had nog een
paar mooie tegenzetten. Hij moest hier steeds meer over na gaan denken maar uiteindelijk kon ik toeslaan en kon hij mat niet meer tegenhouden. Beetje flauw van hem om maar te zeggen dat hij weer door de tijd verloren had en veel beter stond. Maar ja niet iedereen kijkt hetzelfde tegen een partij aan en niet iedereen ziet alle mogelijkheden. Maar als ik niet teveel last heb van mijn medicijnen houd ik het nog wel vol en kan ik nog redelijk mee in het eindspel.
Ik ben de laatste tijd niet meer iedere dinsdag aanwezig maar dat komt door het vele medicijngebruik en de drukke woensdagen maar ik heb zo goed als zeker besloten volgend jaar nog door te gaan.

Edo Pouwelse (bord 5)

Hiermee was Edo de matchwinnaar. De 4,5 punt was binnen en de rest kon zonder druk verder spelen. Bernard is vaak een van de laatste om nog in het eindspel het punt binnen te halen en ook deze keer leek het lang de goede kant op te gaan. Helaas is het niet altijd feest:

Soms heb je partijen dat je snel uit je openingstheorie bent. Dit was bij deze partij na 1. … b6 al het geval. Ik kwam dan ook niet lekker uit de opening. Gedurende de hele partij werd dit minnetje langzaam omgebogen tot een plusje. Door een onhandigheid kwam ik voor een moeilijke keuze te staan: Of remise aanvaarden of doorspelen in een ingewikkelde stelling. Omdat ik in de veronderstelling was dat het team minder stond en ik een groot tijdvoordeel had, besloot ik door te spelen. Ondanks het ruime tijdvoordeel rekende ik niet alles goed door en verloor zou uiteindelijk de partij. Het team bleek inmiddels al gewonnen te hebben. 
Teleurgesteld in mijn partij en trots op het team, kijk ik terug op een geslaagd seizoen met voornamelijk successen!

Bernard Evengroen (bord 2)

Lambert kreeg na zijn goede partij aan de topborden tijdens de vorige wedstrijd dit keer de mogelijkheid om zijn kunsten te laten zien op het eerste bord. Het werd een erg interessante partij. Zijn tegenstander was het hele seizoen erg in vorm en bezette alleen de eerste plek in de Top 10 met 5,5 uit 6. Gelukkig maakt het voor Lambert niet uit tegen wie hij speelt.
Een zeer niet symmetrische stelling op het bord, iets wat voor flink wat vuurwerk kan zorgen.
In het begin leek Lambert hier wat onder druk komen te staan (zijn pion op c7 moest onhandig door een toren worden verdedigd tegen de aanval van een sterk paard op d5). Een aantal goede zetten in het middenspel keerde het tij volledig. Lambert kwam binnen via de h-lijn en had direct de mogelijkheid om met Dh3-g2-h3 remise af te dwingen. Iedereen rondom het bord was het er over eens dat doorspelen nog veel kansrijker was. Le5, Kg7 en Th8 leken dodelijk te zijn. Zijn tegenstander had echter niet voor niets zo’n goede score en wist met creatieve zetten de tweede rij veilig te krijgen.
In het toreneindspel moest Lambert vervolgens een mindere stelling verdedigen. Dit deed hij uitstekend en kon een verdiend half punt binnenhalen.

Na 7 rondes kunnen we de eindstand opmaken. Een tweede plek is een geweldig resultaat van het hele team. Dit laat zich ook zien in de individuele scores, we hebben er twee in de Top 10 en vrijwel iedereen heeft een plus-score weten te behalen. Ook voor de toekomst zie ik het positief in, het eerste jaar in het eerste is altijd even wennen maar Lambert heeft schaaktechnisch zeker laten zien dat hij goed mee kan draaien.

Leave a Comment