SVN 1 wint eerste wedstrijd van het seizoen

Na meer dan een seizoen geen externe wedstrijden te hebben gespeeld, mocht het achttal van SV Nieuwerkerk op 26 september eindelijk weer in de RSB competitie aan de slag.
Dankzij onze eerdere seizoenen spelen we nog steeds in de eerste klasse.

HZP Schiedam was onze eerste tegenstander. De grote vraag was alleen: hoe sterk is tegenwoordig de eerste klasse. Deze vraag hebben we maar snel losgelaten en zijn met een mooie opstelling richting Schiedam vertrokken.
Nadat we een plekje voor de auto vonden, iets wat niet zo makkelijk bleek, kwamen we aan in het lokale buurthuis/bibliotheek. De borden werden klaargezet en iedereen had er zin in.

De eerste nieuwkomer, Henk Stam (bord 7), bleek direct een voltreffer te zijn. Direct uit de opening wist hij zijn tegenstander onder druk te zetten. Als eerste van de avond zette hij zijn openingsvoordeel om in een daadwerkelijk punt op de borden:

Ik mocht aantreden tegen Dick Vons op bord 7. En daar was het goed toeven bleek na afloop. Al snel kreeg ik een sterk centrum terwijl de stukken van mijn opponent zich maar niet wilden ontwikkelen. Het gevolg was dat de heer Vons er geen gat meer in zag en opgaf. En ja hoor, het was me weer eens gelukt om een goede schaker op het juiste moment te treffen. Namelijk op het moment dat hij niet zo goed speelde als hij normaal deed.

Henk Stam

Robert (bord 6) leek een stuk zwaardere avond tegemoet te gaan. Met zwart kreeg hij zijn stukken niet heel erg actief en de tegenstander kon zijn paard enorm vervelend op de 5 rij plaatsen. Gelukkig is Richard taai, een tem die nog vaker voor gaat komen in dit verslag, en bleef hij doorknokken. Uiteindelijk wist hij zn stelling goed genoeg dicht te houden om een mooie remise uit het vuur te slepen.

Daarna was ikzelf (Rob, bord 1) aan de beurt om de partij af te ronden. Thuis had ik in het weekend kans te zien een klein beetje voor te bereiden op het aangenomen damegambiet van mijn tegenstander. Helaas is het risico met zo’n korte voorbereiding dat je net de nuances niet genoeg hebt onthouden. Dat was nu het geval. Hierdoor vervlakte de stelling erg snel na de opening en leek het een vlotte maar saaie remise te worden.
Maar, na wat gezucht en intern gevloek van de gemiste kans, wist ik toch nog wat complicaties op het bord te toveren. Daniel, mijn tegenstander, heeft echter niet voor niets de hoogste rating van de avond en wist het smalle paadje goed te belopen. Een leuke eindcombinatie zorgde ervoor dat de laatste toren van het bord af moest en de resulterende 4 pionnen, 2 paarden en een loper voor beiden kanten was dusdanig in evenwicht dat de vrede werd opgetekend.

Drie snelle partijen, een puntje voor maar toch nog geen heel gerust gevoel. De rest van de borden waren in totaal best complex. Sommige een klein plusje, maar ook borden waar we moeilijk stonden. Op dit moment had ik nergens mijn geld op durven in te zetten.
Behalve dat de leuzen in het toilet over vuur op de grond bij de betere horen die ik heb gezien!

Nog een soort van nieuwkomer zorgde voor het volgende punt. Na een tijd afwezig te zijn geweest hebben we Léon weer weten te strikken extern met ons mee te spelen.

Na een pauze van vijf jaar speelde ik voor het eerst weer een serieuze partij. In een gesloten Siciliaan kreeg ik met zwart al snel een dubbelpion in het centrum. Toen mijn tegenstander met een fraai ogend offer een pion dacht te winnen, wist ik een riposte uit de nog wat roestige bovenkamer te toveren. Dat leverde me een stuk op, in ruil voor een koning op de tocht. Na gebrek aan doortastendheid van wit, kon ik mijn stukken hergroeperen en de witte koning onder schot nemen. Dat sloeg snel door; mijn tegenstander gaf mij de eer hem mat te zetten. 

Leon Willemen (bord 2)

Rob Rijnbeek (bord 8) maakte ook zijn externe debuut voor Nieuwerkerk. En dat deed hij met groot succes. Op de vereniging weten we al een beetje van zijn smaak voor openingen, maar extern legt hem dat ook geen windeieren. Na de opening eindigde hij in een eindspel met initieel 1 extra pionnetje en een actievere Dame en Loper. Het voordeel wist hij goed uit te buiten door de tegenstander steeds verder onder druk te zetten.
Op het moment dat zijn tegenstander aanbood de dames af te ruilen sloeg hij direct toe. Ze gingen van het bord en op de andere vleugel werden een paar pionnen slim afgeruild waardoor er een doorgebroken pion op het bord kwam die niet meer tegengehouden kon worden. (1-4)

Een gelijkspel was dus alvast binnen, maar de laatste paar borden hebben het best zwaar gehad gedurende de avond.

Richard (bord 5) trof verre familie aan als tegenstander. Die tak van de familie wist Richard in een opening te lokken waar hij niet wist dat hij de juiste zetten speelde. Gelukkig bleek dit wel het geval.

Richard bleek in de opening in een lijfvariant van zijn tegenstander terecht te zijn gekomen. Na tien zetten had hij al bijna 25 minuten nagedacht terwijl zijn tegenstander slechts enkele minuten had verbruikt (vanwege een rookpauze). Dat bleek gelukkig geen verloren tijd te zijn geweest. Het juiste theoretische pad bleek te zijn bewandeld wat leidde tot een plezierige stelling. Een goed getimede dame-uitval leverde eerst één pion op en later werd nog een tweede verschalkt en het zag er zonnig uit. Echter, hij verslikte zich in een tactische wending: die leverde weliswaar nog een derde pion op maar kostte een kwaliteit. Qua materiaal niet erg, maar zijn overgebleven stukken stonden erg passief. Toen zijn tegenstander toeliet dat deze konden worden geactiveerd was het snel gebeurd, te ondernemend pionnenspel van zijn tegenstander was daar debet aan. Na 35 zetten was de volle buit binnen.

Richard Zijleman

Met zwart op bord 4 had Arjan een pittige avond. Hij kwam wat minder uit de opening en had vooral ook weinig ruimte om mee te manouvreren. Zijn tegenstander had hier wel veel tijd voor nodig. Iets dat richting het einde van de partij ook mee gaat spelen. Taai was Arjan zeker en hij verbeterde stukje bij beetje zijn stelling. De lopers werden actief en het gebrek aan ruimte werd omgezet in een tegenstander die misschien net iets te ver naar voren was gelopen met zijn pionnen. Aan het einde van de partij viel de vlag van de tegenstander in een stelling waar Arjan gewonnen stond.

Waar Johan (bord 3) mij regelmatig helpt om de laatste zetten van een partij te noteren, had Johan dit keer vrijwel al zijn tijd nodig. Een scherp middenspel leidde ertoe dat hij een paard + toreneindspel met een pionnetje minder moest verdedigen. De taak was zeker geen routine werk maar Johan wist wel actief te blijven en steeds lastige vragen te stellen en vervelende vorkjes van de tegenstander uit de weg te blijven. Het activeren van het extra pionnetje door de tegenstander bleek niet de juiste strategie. Johan wist deze op te peuzelen en de stukken af te ruilen. Het eindspel bleek remise te zijn.

Na de opening, waarin mijn tegenstander het kleine voordeel loperpaar verwierf, stond ik naar mijn gevoel een klein beetje minder.
Om toch wat te proberen bedacht ik de manoeuvre 19. Pb5, waarop 19…cxb5 niet mogelijk was, vanwege dameverlies. Mijn tegenstander reageerde adequaat en uiteindelijk kostte de manoeuvre me een pion.
Later bleek uit de analyse met de computer, dat 19. Pd5 met een vergelijkbaar idee wel flink voordeel zou hebben opgeleverd.
Met de pion achter heb ik maar geprobeerd met mijn overgebleven paard en toren me zo actief mogelijk te verzetten tegen een dreigende nederlaag. Doordat mijn tegenstander het niet helemaal goed deed in een voor hem gewonnen stelling kon ik de pion weer terugwinnen, waardoor een remise (uiteindelijk in een pionneneindspel) het resultaat werd.

Johan de Koning

Als de lezer goed heeft geteld kom je terecht op een overwinning van 1,5 – 6,5 voor ons. Een uitslag waar we van te voren zelfs niet eens van durfden te dromen. Overal werd lekker geknokt en in de tweede helft maakten we het verschil. Met deze overwinning op zak, kunnen we een stuk relaxter gaan kijken hoe de rest van de competitie er uit gaat zien.

Ik heb er in ieder geval zin in!

Inmiddels heeft ook onze tegenstander een verslag op hun site staan

Leave a Comment