Pascal 1 – SVN 1

Eén van de belangrijkere wedstrijden van het jaar voor het eerste van Nieuwerkerk. In de eerste klasse zijn een aantal teams duidelijk te sterk en een aantal duidelijk degradatiekandidaten. Zowel Pascal als wijzelf horen tot de laatste categorie. Een winst tegen Pascal zou onze handhaving dus veel goeds doen.

Een kleine uitdaging daarbij is dat Pascal alleen een gemiddeld hogere rating heeft en dat we Léon moesten missen. Gelukkig voor ons, ontbrak bij Pascal de kopman van het team. Een spannende avond zou volgen.

Tom Boesten (bord 6) was wederom heel snel klaar. In tegenstelling tot de bekerwedstrijd had hij dit keer met wit een heerlijke aanval opgezet. Zijn tegenstander moest berusten in het weggeven van een stuk en daarbij ook nog eens een slechte stelling. Een paar zetten later werd dan ook opgegeven.

Johan de Koning (bord 2) had een lastigere avond. Met zwart kwam hij via zijn voorbereiding in totaal ander spel terecht dan verwacht. Zijn tegenstander bleek tactisch scherp te zijn in het begin van de avond. In een iets betere stelling overzag Johan een zet wat direct meerdere pionnen en een open koningsstelling kostte. In de rest van de partij wist hij nog wel behoorlijk wat complicaties te veroorzaken, maar uiteindelijk werd er naar een gewonnen toreneindspel afgeruild.

Op bord 7 had Robert Valk ook last van een koning en een dame die onder vuur kwamen te liggen. De details heb ik helaas gemist, maar uiteindelijk was een penning van de Dame op g3 fataal.

Een rustige Schotse opening, die resulteerde in een taaie strijd waarbij wit mooi spel had
en zwart probeerde tot spel te komen. Na twee en een half uur spelen hadden we 22
zetten gedaan en op zet 23 ging ik in de fout, wat een pion kostte. Niet lang daarna ging
er nog een tweede pion verloren en na nog een zet of tien spartelen kon ik opgeven.

Han Everaars (bord 6)

Deze partij zorgde voor een 3,5-1,5 achterstand, waardoor we ons geen misstappen mochten veroorloven. Gelukkig zag het op de borden er goed genoeg uit om in ieder geval wel 2 punten binnen te halen. 3 Punten zou wel lastig worden.

Als eerste wist Richard Zijleman (bord 3) het volle punt binnen te halen.

Na een goede opening wist ik in een lastig middenspel door een combinatie lichte materieelwinst te veroveren. Voor mijn toren kreeg ik een twee zwarte lichte stukken. De vraag was alleen of ik mijn witte paard op e7 weer heelhuids kon terugtrekken naar veiligere oorden. Toen ik de kans kreeg mijn twee lichte stukken af te ruilen voor een zwarte toren, besloot ik het er maar op te wagen omdat ik dan een extra pion overhield. Mijn pluspion werd een tiental zetten na verdere pionnenruil een vrijpion en toen ging het hard. Na afruil van de overgebleven witveldige lopers ging er nog een zwarte pion verloren. Mijn tegenstander geloofde wel dat ik het toreneindspel met twee pluspionnen naar winst zou voeren.

Richard Zijleman

Op bord 8 wist Rob Rijnbeek ook een mooie partij op te zetten. De opening leek wat moeizaam te zijn gegaan, maar daarna maakte hij vol gebruik van zijn loperpaar. In het middenspel wist hij een pion te winnen. Dit ene pionnetje was nog steeds zijn voorsprong in een 3 vs 2 pionneneindspel waarbij Rob nog een loper had en zijn tegenstander een paard. Hoe hij het voor elkaar heeft gekregen weet ik niet, maar Rob wist deze partij uiteindelijk te winnen.

Mijn partij bleek dus de doorslag te gaan geven. In de opening speelde ik een zwakke zet waardoor mijn tegenstander direct een comfortabele partij had kunnen hebben. Gelukkig pakte hij dit en een stukje verder op een andere keuze verkeerd aan. Dit zorgde voor een grote afruil in lichte stukken, maar wel met een iets zwakkere pionnenstructuur voor mijn tegenstander.
Stukje bij beetje wist ik hier gebruik van te maken. Zijn paard kwam volledig vast te staan en ik speelde praktisch met een stuk meer. Tijdige afruil van de dames en een toren resulteerde in een pionneneindspel waarbij ik er 2 meer had (vrij op de damevleugel).
Helaas wel met 1 grote handicap: veel te weinig tijd. Normaal gesproken niet echt een probleem, alleen mijn tegenstander speelde het goed en erg actief. In ieder geval 1 winstkans heb ik verkeerd beoordeel (waarschijnlijk nog veel meer) waardoor ik uiteindelijk nog blij moet zijn met een half puntje.

Een 4-4 eindstand is waarschijnlijk terecht en ook niet heel slecht voor de competitiestand. Bij tijden van schrijven zijn nog niet alle uitslagen binnen, maar 3 matchpunten uit 3 wedstrijden is niet slecht. Op naar Moerkapelle op 14 februari

Ook Pascal heeft inmiddels een verslag op hun site staan

Leave a Comment