Koude schaakavond bij Nieuwerkerk

Afgelopen dinsdag 13 december werden er bij SVN alleen wedstrijden afgewikkeld voor de huishoudelijke competitie in een steeds kouder wordende speelzaal. Ja, ook schakers ontkomen niet aan de energiecrisis.

Toen de temperatuur nog enigszins dragelijk was zag Johan de Koning, met de Engelse opening, kans om van Carel Heine te winnen en werkte Hans Jarings wel erg mee aan de overwinning van tegenstrever Cees Verschoor. Bij Henk Stam en Han Everaars waren de hersens even later door de kou bevangen zodat zij na, over en weer spannend spel, tot remise besloten. Robert Valk speelde met wit tegen Edo Pouwelse. Beiden schaakten heel secuur waardoor het spel in evenwicht bleef. Maar toen de eerste bevriezingverschijnselen zich voordeden bij de spelers kwamen ook zij remise overeen. Willem Mulder, op wie kou geen vat heeft, speelde een ingewikkelde partij tegen Henk Nentjes en won deze netjes.

Ondertussen stond Matti Huijskens, onder Siberische omstandigheden, dik gewonnen tegen een, van dikke trui en warme das voorziene, Ben Balm. En net voor Ben wilde opgeven deed Matti een toren cadeau waarna hij meteen zelf opgaf. Iets dat overigens wel getuigt van inzicht in het spel. Als laatste speelde koploper Richard Zijleman tegen Hans Dijkers. En onder het oog van een aantal bibberende toeschouwers deed Hans een zogenaamde grafzet waarna hij onmiddellijk opgaf. Het gevolg van deze koude kermisavond is dat Richard Zijleman aan kop blijft op de voet gevolgd door Rob Hoogland en op de derde plaats Arjan Huijzer.

Verder gaf Rob Hoogland donderdag 15 december een simultaan in de Oase tegen een gemengd gezelschap van Oekraïense Vluchtelingen leden van SVN. Van de twaalf partijen won hij er elf. Alleen tegen Henk Stam moest hij remise toestaan. Deze door Cees Verschoor georganiseerde avond werd door iedereen erg gewaardeerd.

Leave a Comment