SVN wint streekderby

De streekderby in de Rotterdamse Schaakbond tussen het eerste team van SVN en Moerkapelle op dinsdag 14 februari beloofde een taaie strijd te worden gezien het kleine verschil in rating tussen beide achttallen. En zo gebeurde het dat Rob Hoogland en Gerard van Ommeren aan het eerste bord, na wisselende kansen, remise overeenkwamen. Een voorbeeld dat, aan het tweede bord, door Léon Willemen en Wouter Vroegindeweij werd gevolgd.

Met wit kwam ik in een Neo-Grünfeld in een complexe stelling terecht. Zoals het hoort in een Grünfeld kreeg wit het centrum, en zwart actief tegenspel. Na wat tactische schermutselingen kon ik mijn centrumpionnen opspelen en kreeg ik meer ruimte. Maar zoals Réti ons al leerde kan zo’n vooruitgeschoven keten ook een zwakte zijn. Zwart kreeg voldoende tegenspel, en toen de klokken richting de vlag liepen zagen zwart noch wit concrete plannen om voor winst te spelen, met remise als besluit.

Leon Willemen

Ook het op derde bord waar Richard Zijleman het opnam tegen Maarten Vroegindeweij viel geen beslissing.

Mijn tegenstander zette met wit zijn partij rustig op en ik kon met een goed getimed …c7-c5 in de opening zelfs bogen op licht voordeel. Veel om het lijf had dat echter niet. Zeker nadat de zware stukken in het vroege middenspel van het bord gingen, bleef een stelling over waarin beide spelers weinig heil zager verder te spelen. Door de symmetrische pionnenstructuur was remise niet meer te vermijden. Dus werd al op zet 22 tot remise besloten.

Richard Zijleman (bord 3)

Toen gebeurde het. Edo Pouwelse pakte in het eindspel tegen Arno Luinenburg het initiatief en won prachtig. Kort daarop won Tom Boesten met een pion meer een spannend eindspel van Martijn Vroegindeweij waardoor SVN nog maar een punt nodig had om de derby te winnen. Echter, toen Johan de Koning tegen Andre Nieuwlaat in een winnende stelling door een blunder ten onder ging werd het even spannend. Maar nadat de tegenstander van Robert Valk, Marcel de Haan, de koning omlegde was het punt binnen en smaakte het verlies van Arjan Huijzer tegen Remco de Zwart minder bitter. Zo won SVN met het kleinste verschil van buurgemeente Moerkapelle met 4½ tegen 3½.

Tevens werden er de nodige partijen voor de interne competitie afgewikkeld. Hierin liet Han Everaars een toren van Rob Rijnbeek door zijn verdediging breken wat hem de partij koste en speelde de onervarenheid Bert Ribke parten tegen Henk Nentjes, die dan ook won. Wim Mulder won van Tristan Ribke maar gaf achteraf  ruiterlijk toe dat Tristan de kans op de overwinning had gemist. Vaclav Eger liet Henk Stam vrijelijk aanvallen en verloor. Hans Jarings acteerde erg goed tegen Matti Huijskens en stond gewonnen. Zelfs met een loper minder. Maar toen Matti een pion op de zevende rij had moest hij alsnog opgeven.

Het verslag van Moerkapelle is inmiddels ook te lezen:  https://www.svmoerkapelle.nl/svm/nieuwerker-te-sterk-voor-moerkapelse-schakers/

Leave a Comment