Beginnen met schaken

Toevalligerwijze kwamen wij een jaar geleden na het doen van boodschappen Cees Verschoor tegen na het een en ander gepraat te hebben, kwam Cees met de vraag of ik kon schaken en of ik kennis wilde maken met de schaakclub. Ik vertelde aan hem dat ik in een ver verleden wel eens geschaakt had, en dat mijn niveau laag was.

Waarop Cees vertelde dat het niet erg was hoe je speelde, maar dat je plezier in het spel krijgt. Door verdieping in het spel te vinden zal je zien dat het steeds beter gaat en enthousiast zal worden.

Zo is het balletje gaan rollen, Cees nodigde mij uit om de komende dinsdagavond te gaan schaken en kennis te maken met de club en de leden. Hij haalde mij vanaf huis op met de bestelbus na mij in de bus te hebben gehesen en een kort ritje kwamen we aan op het Goudmos PWA school waar de schaakclub haar onderkomen heeft.

Na binnenkomst werd ik door de leden van harte welkom geheten en voelde me gelijk op mijn gemak, het was een warm bad waarin ik terecht kwam.
Na deze kennismaking ging het echte werk beginnen en merkte ik dat er heel wat op mijn
schaakbord afkwam, door vallen en opstaan na in vele valkuilen te zijn getrapt en van het bord te zijn geveegd kwam er steeds meer inzicht in het schaakspel met zijn honderden variaties en stellingen en mogelijkheden en vooral ook de onmogelijkheden welke je op het schaakpad tegenkomt en zal komen.
Nog steeds geldt het spreekwoord oefening baart kunst, inderdaad door veel te oefenen krijg je steeds meer spelplezier, daar gaat het mij om, bij deze fijne gezellige club waar het spelniveau hoog is en je steeds opnieuw moet schakelen maar dat geeft ook een uitdaging en inspiratie om vooral door te gaan.

Verder bestaat het leven niet alleen uit schaken, en heb ik nog meer dingen die mij bezighouden zoals muziek luisteren tuinieren lezen en vooral gezelligheid.

Hans Jarings

Leave a Comment