SVN bekert verder in RSB-competitie

Afgelopen maandag 9 oktober reden Rob Hoogland, Richard Zijleman, Johan de Koning en Arjan Huijzer gezamenlijk westwaarts richting Maassluis om de eerste ronde van de RSB-bekercompetitie te spelen. Vorig seizoen waren we na één ronde al klaar toen Dordrecht uit op het programma stond. Geen schande, want Dordrecht bleek na de 3½-½ zege uiteindelijk de verliezend finalist.

Tegen Maassluis zou het een stuk spannender worden was onze verwachting in de auto. De gemiddelde ratings ontlopen elkaar niet zo veel (Maassluis heeft zo’n 40 elopunten meer). Daarom had teamleider Richard besloten maar op rating aan de borden te verschijnen. We waren ruim op tijd en hadden alle gelegenheid de mooie ruimte waarin Maassluis speelt te bewonderen. Net als hun indrukwekkende bokalen die aan de clubkampioenen worden uitgereikt.

Het werd een spannende strijd op allevier de borden waarbij Johan, spelend tegen Jos Kruidenier, als eerste goed nieuws had te melden: “Ik win een stuk!” vertelde hij toen we allebei een drankje bestelde aan de bar. Dat was een mooie opsteker want zijn openingsbehandeling was niet optimaal. Johan zelf hierover: Na de opening kwam ik minder te staan. Maar mijn tegenstander raakte het voordeel kwijt door met zijn zwarte loper twee zetten te verliezen. Toen kon ik met 16…Ph4 in ieder geval een gelijke stelling krijgen omdat dat de ruil van zijn witte loper zou opleveren. Toen hij dat probeerde te voorkomen, kon ik met 17…d4 mat dreigen en stukwinst. Kennelijk door hem overzien. Ik won het stuk en de rest van de partij was niet echt moeilijk meer.

Na de overwinning van Johan op bord 3 kwam Rob met zwart op bord 1 ook steeds beter te staan. Opponent Marcel Bergen met witte pionnen op d4 en e5 kreeg het lastig nadat Rob zijn centrum aanviel. Dit is wat Rob mij mailde over zijn partij: Met zwart kreeg ik een Smit-Morra tegen. Gelukkig heb ik die ver in het verleden degelijk voorbereid. Na een paar iets te passieve zetten van wit wist ik f6 succesvol te spelen en zo mijn zwarte loper te activeren. Mijn dame hielp nog even mee om de pion op d4 te winnen. Mijn tegenstander probeerde nog wat compensatie te vinden door actief te spelen. Dat bleken alleen niet de beste zetten te zijn waardoor ik uiteindelijk een stuk zou winnen. Na het parkeren van de laatste schwindle mogelijkheid, gaf hij op en konden we de 2-0 noteren.

De twee zeges met zwart geeft de Nieuwerkerkerse burger natuurlijk moed. Richard aan bord 2 had de hele partij aanzienlijk ruimtevoordeel zonder dat dat nou tot grote winstkansen leidde. Tegenstander Martin van der Hidde bleek namelijk goed te laveren in de zwarte loopgraven. Ik vernam de volgende avond van onze clublid Willem van der Wel dat hij in zijn militaire carrière tot tankcommandant was opgeklommen. Dat verklaart een boel! Een blik op de overige stelling bij Arjan leverde weinig informatie op. Dat was een hele scherpe stelling en die kon dus nog alle kanten op. Intussen waren op mijn bord de vier torens geruild en met elk een dame, paard en een symmetrische pionnenstructuur was remise de meest logische uitslag. Mijn aanbod werd na lang beraad afgeslagen. Dat kwam gezien de 0-2 tussenstand niet als een verrassing.

Je hoopt dan dat je tegenstander gezien deze tussenstand ijzer met handen gaat breken, maar dat bleek ijdele hoop. Na dameruil deed ik echter een ongelukkige zet waardoor mijn tegenstander het initiatief kreeg en ik moest gaan verdedigen. Juist op dat moment besloten Arjan en zijn tegenstander Michael Kroes tot remise in een zeer ingewikkelde stelling waar nog veel (on)mogelijkheden waren voor beide partijen. Dat was een vreemde beslissing van zijn tegenstander. Hiermee was Nieuwerkerkse zege veilig gesteld. Arjans commentaar hierover: “Mijn tegenstander stelde zich wat passief op, zodat ik zonder veel risico een mooie aanvalsstelling kon opbouwen. Helaas speelde ik het niet nauwkeurig uit. De dames werden geruild en er kwam een eindspel moet goede kansen voor zwart. Mijn tegenstander schatte in dat het toch te gevaarlijk was om een winstpoging te doen en bood remise aan.

Tegen naar bord 2. Ik verloor onderwijl een pion waarna het paardeindspel uitzichtloos werd en ik moest opgeven. Maassluis redde daarmee de eer. We weten nog niet wie onze volgende tegenstander wordt in de RSB-bekercompetitie. Wel dat Maassluis op dinsdag 24 oktober met acht schakers naar Nieuwerkerk afreist om revanche te nemen via de RSB klasse 1A. Vorig seizoen wonnen ze met 3-5. We zijn dus dubbel gewaarschuwd!