Druk programma voor SVN

SVN kreeg afgelopen week een druk programma te verwerken. Twee wedstrijden in de Rotterdamse schaakbond, een wedstrijd voor de Nieuwerkerkse beker en daarbuiten nog de gewone interne competitie.

Het eerste viertal van SVN speelde thuis tegen het tweede viertal van Krimpen. Gezien het grote verschil in rating werd hier niet veel verwacht. En dat klopte. De gasten wonnen met 0,5 – 3,5. Met als enige lichtpuntje het halve punt van Robert Valk. Maar er werd wel hard gevochten. Bij de tussenstand 2½-½ voor Krimpen was Rob Rijnbeek nog druk bezig zijn stelling aan het keepen. Hij stond een pion achter in het eindspel maar wilde niet capituleren. Toen zijn tegenstander, ex-clublid Hans Ranft, een fout maakte kwam Rob een stuk voor, maar wel twee pionnen achter. Zijn tegenstander zag zijn vergissing in en bood remise aan, maar Rob weigerde. Dat bleek achteraf een beslissing waarover te twisten viel. Later werd de opmars van de vijandelijke pionnen zo gevaarlijk dat Rob zijn extra stuk moest geven om het pionnengeweld in te tomen. Rob belandde toen in een toreneindspel met een pion minder. Waarschijnlijk was dat nog remise te houden, maar onder grote tijdsdruk ging het toch mis. Uiteindelijk was de promotie van de vijandelijke pion niet meer te stoppen. Zijn tegenstander heeft de zege in ieder geval niet cadeau gekregen.

Het andere team speelde negen oktober uit tegen Maassluis voor de Rotterdamse beker. Zij hadden meer succes. Johan de Koning, op bord drie, dreigde met een pion mat te geven en won vervolgens een stuk en de partij. Rob Hoogland, op het eerste bord, wist ook een stuk te winnen waarna de opponent het maar opgaf. Arjan Huijzer sleepte in een ingewikkelde stelling remise uit het vuur en het laatste bord ging helaas verloren. Maar toch een keurige 1,5 – 2,5 overwinning van SVN. 

Voor de Nieuwerkerkse beker wist Richard Zijleman met een ijzersterk paard op c4 Han Everaars er onder te krijgen en gaat zodoende door naar de volgende ronde.

In de huishoudelijke competitie op 10 oktober waren er remises door Willem van der Wel en Tom Boesten tegen respectievelijk Ben Balm en Hans Dijkers en pakte Johan de Koning met een prachtig torenoffer de winst tegen Wim Mulder. Matheus Huijskens maakte bij gelijke stand in het eindspel tegen Cees Verschoor een klein foutje dat hem direct de partij koste en Martijn de Koning volgde dit voorbeeld in zijn partij tegen Rob Hoogland. De stand in de interne competitie is nu 1. Rob Rijnbeek 2. Wim Mulder en 3. Henk Stam.