SVN 1 boekt belangrijke RSB-zege

Afgelopen dinsdag stond de eerste RSB-thuiswedstrijd op het programma tegen Maassluis op het programma. Voor vier Nieuwerkerkse schakers betrof dit een weerzien met hun tegenstanders van de RSB bekercompetitie van 15 dagen geleden. Beide teamleiders hadden echter zo met hun opstelling gegoocheld dat een herhaling van eenzelfde partij werd vermeden. Vorig seizoen verloren we met 3-5 en na de nederlaag in de eerste ronde tegen Charlois/Europoort moest er gezien de stand op de ranglijst (hekkensluiter) uit een ander vaatje worden getapt.

De avond begon rustig met een remise om 21:30 uur op bord 7 van Arjan. Zijn relaas: “Met zwart koos ik in de opening het verkeerde plan en mijn stelling zag er al snel verdacht uit. Ik mocht van geluk spreken dat mijn tegenstander op tijd naar huis wilde. Na het opbouwen van een mooie aanvalsstelling, bezweek hij voor de verleiding van een zetherhaling.” Over de overige borden is volgens onze teamcaptain Han nog weinig te zeggen: Léon staat wat passief op bord 1, maar Han maakt zich sinds het begin van de avond wel grote zorgen over Tom op bord 5. Echter een uur later zwoegt Tom immer nog dapper voort.

We komen op voorsprong door Rob Hoogland. Hij krijgt met zwart dezelfde openingszetten op het bord als in de bekercompetitie en ook vanavond weet hij de opening zonder kleerscheuren door te komen. Rob mailde me het volgende over de partij: “Helaas niet voorbereid, dus na 6 zetten mocht ik het zelf verzinnen. Gelukkig wist mijn tegenstander het ook niet meer en wist ik met zwart …d5 in de Siciliaan te spelen. Dan sta je gelijk volgens het boekje. Een paar zetten later wist ik m’n paarden in het centrum goed neer te zetten en belandde er een op f4. Daarna ging het snel. Door de pion op f3 had wit een zwakkere koning en diagonaal. Dat kostte uiteindelijk een kwaliteit die ik rustig heb uitgespeeld.”

We komen dus op voorsprong maar Han is er nog niet gerust op. Johan biedt remise aan bord 2 maar de tegenstander slaat zijn vredesvoorstel af. Dan krijgen we om 22:45 uur een gunstig resultaat op bord 5, Tom heeft een remise gepakt. Ik laat de hoofdrolspeler zelf aan het woord: Het was een remise, die ik voor de poorten van de hel moest wegsleuren. Met zwart speelde ik een soort Indische opening, waarin ik niet goed kwam te staan. Op een gegeven moment offerde mijn tegenstander een loper voor twee pionnen en kreeg hij een koningsaanval, met torenverdubbeling op de f-lijn. We kwamen in een zeer ingewikkeld spel terecht. Meermalen had hij de overwinning binnen handbereik, maar toen hij zijn loper op de vrije f-lijn zette, kon ik een tegenaanval lanceren over de h-lijn. Uiteindelijk besliste hij de partij door met eeuwig schaak remise te geven. De computer zag in plaats daarvan een winnende zet, maar ja: dat is de computer. Hiermee werd de stand 2-1 voor ons.”

Zelf had ik een zeer intense partij op bord 4. Ik speelde het vorige RSB-seizoen ook met wit tegen Jos Kruidenier en we hadden kennelijk allebei besloten die partij nog eens dunnetjes over te doen. Na de eerste 15 zetten was de stelling identiek aan onze vorige partij. Ik was de eerste die afweek en er ontspon zich een spannende partij met tegengestelde rokades waarbij beide spelers met zwaar materiaal afgingen op de vijandelijke monarch. Ik besloot op zet 30 remise door zetherhaling uit de weg te gaan en dat bleek geen goede beslissing. Ik leek mijn hand te hebben overspeeld, maar kon groter onheil afwenden door af te wikkelen naar een toreneindspel met een pion minder. Er kwam niet lang daarna een theoretische remisestelling op het bord die ik uiteraard nog wel moest aantonen. Nadat ik deze overhoring had doorstaan werd de vrede getekend.

Mijn nuttige halfje werd gekopieerd door Johan op bord 2. Dit is wat Johan erover heeft te vertellen: Het was moeilijk om een aanknopingspunt te vinden tegen de degelijke zwarte stelling. Om toch wat te proberen speelde ik in het centrum 12.d4. Mijn tegenstander antwoordde direct met …e5-e4. Daarna werd ik min of meer gedwongen om f3 te spelen. Zo hield ik wel een zwakte op e3 over. Met 26…Pg4+ zou zwart winnend voordeel hebben kunnen halen. Hij speelde echter 26…Pe4+, en daarna kon ik de stelling houden. Ook met het oog op zijn tijdnood (minder dan een minuut over) accepteerde hij mijn remiseaanbod. Meer zat er voor mij zeker niet in, dus was ik wel tevreden met het resultaat.”

Na vijf uitslagen staan we dus met 3-2 voor. Léon staat nog steeds passief maar de borden van Rob Rijnbeek en Edo geven hoop. Een overwinning lijkt in het verschiet. Het is Edo die de voorsprong vergroot door zijn tegenstander langzaam maar zeker van het bord te drukken. Ik heb geen verslag van Edo ontvangen, dus moet de lezer het met mijn inschattting doen. Maassluis pakt zijn laatste kans door op bord 1 de winst te pakken. Léon vat het kort en bondig samen: “Met zwart kreeg ik een Morra-gambiet voorgeschoteld. Ik koos voor een variant waarin de dames van het bord gingen en ik het loperpaar had, in ruil voor een geïsoleerde pion. Wit had meer ruimte, en mijn stukken konden niet de juiste velden vinden. Uiteindelijk resulteerde dat in een 4-toreneindspel met een pion minder, waarbij de witte torens veel actiever waren. Wit speelde het kundig uit, en ik kon opgeven.”

Met een 4-3 voorsprong werden alle ogen gericht op bord 6 waar Rob Rijnbeek de witte stukken aanvoerde. Rob heeft er uitvoerig verslag van gemaakt dat ik uiteraard integraal overneem. “De partij ging gelijk op waarbij mijn tegenstander beter uit de opening kwam. Ik had thuis gekeken naar een variant in het Siciliaans met 3.Lc4 op de 3e zet. Dit ging dus helemaal niet goed. Zeker toen ik op zet 7.De2+ ook nog eens schaak gaf. Ik belemmerde hiermee mijn ontwikkeling en stond niet lekker. Waar moeten mijn stukken staan en hoe kom ik weer in de partij. Na wat mindere zetten was na vijftien zetten de orde weer hersteld en stond het volgens Stockfish 15 weer gelijk en kon ik weer plannetjes maken.

Na de zetten 29.Dd3 f6 kreeg ik volgens Stockfish 15 een plus van 3.01 en dreigingen. Mijn tegenstander kwam in tijdnood (1 minuut en ik had nog 7 minuten). De pion op a4 interesseerde mij niet en ik ging de aanval inzetten met 30.f4 Dxa4 31.fxg5 hxg5 (plus 6.0) Mijn tegenstander kon beter nog 31…f5 spelen i.p.v. met zijn h-pion terug te slaan op g5, maar ook dit zou verloren zijn geweest. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijker kan? Ik zag het pas een zet later maar had gelijk 31.Dh7+ moeten doen in plaats van eerst slaan op 31.fxg5. In de partij gaf zwart op na 32.Dh7+ Kf8 33.Ld6+.”

Vermeldenswaard is nog dat Rob tijdens het slot van zijn partij in de veronderstelling verkeerde dat de teamwinst al veilig was gesteld. Het is toch echt Rob die koelbloedig de twee matchpunten uiteindelijk binnenhaalt. Bij een nederlaag van Rob hadden we de matchpunten moeten delen.

De vechtlust en vasthoudendheid van met name Tom, Edo en Rob Rijnbeek hebben ons er doorheen gesleept. Over iets meer dan een maand wacht ons een nieuwe beproeving. Op vrijdag 1 december spelen we uit tegen Moerkapelle. Zij zijn nu de hekkensluiter, maar hebben al wel twee sterke tegenstanders voor hun kiezen gehad. Echter, met eenzelfde inzet en vastberadenheid als vanavond moet ook dan mogelijk zijn een goed resultaat mee terug te nemen naar Nieuwerkerk.