Partijfragment Langstraat-Rijnbeek

Deze partij werd gespeeld tijdens de RSB wedstrijd Shah Mata 2- SV Nieuwerkerk 1. Ik werd getrakteerd met wits 1e zet f4 en dit heb ik nog niet vaak meegemaakt. De partij verliep gelijk op maar op zet 17 van wit stond deze stelling op het bord:

Ik vond het een ingewikkelde stelling waarin er van alle kanten een aanval van wit te verwachten stond. Ik sta hier iets minder maar wil onder de druk uitkomen en speelde f6 wat volgens Stockfish de stelling slechter maakt (Stockfish zegt 17…Pd5). Wit speelde nu 18.Pe4 terwijl 18.exf6 Lxf6 19.Td1 Pd5 20.Pe4 De7 veel beter was voor wit.

Op zet 21.h3 was ik van de dreigingen af en stond ik totaal gewonnen volgens Stockfish. Ik zag het nog niet en speelde 21…e4. Wel mooi die 5 pionnen op rij. Stochfish zegt nu 21…d4 22.cxd4 cxd4 23.Ld2 Lc6 24.Tc1 Dd5. Wit speelde vervolgens 22.Dd1 en ik zag ineens allemaal dreigingen opduiken terwijl Stockfish nog steeds de stelling als totaal gewonnen beoordeeld.

In deze stelling gaf wit op en dat is een heerlijk gevoel. Het stukverlies is niet meer te verhinderen. Al met al deden wij wat aan de achterstand die wij als team hadden opgelopen. De eindstand is bekend en wij wonnen met 31/2-41/2 en hadden hierbij helemaal niets te klagen omdat Shah Mata 2 eigenlijk als team had moetenwinnen. Met deze team overwinning zijn wij veilig.