Schoolschaakkampioenschap Nieuwerkerk

Afgelopen woensdag werd het negende individuele schoolschaakkampioenschap gehouden in Nieuwerkerk. Gastschool was deze keer de Prins Willem Alexanderschool. Na een rustigere voorbereiding dan tijdens het teamkampioenschap was er nog wel even de schrik of niet een achttal Gideon-spelers waren vergeten te komen. Gelukkig waren ze al zo druk met schaken dat ze vergeten waren zich aan te melden.

 

 

Favoriet in de tweede groep was Thomas Verstuyft. Weer een jaartje ouder en de kampioen van vorig jaar had geen concurrentie meer van zijn oudere broer die nu in de eerste groep (7 & 8) mee speelde. Andere kanshebber in de tweede groep is Joris van Winden die ook op de schaakvereniging het erg goed. Ook in de eerste groep was de kampioen van vorig jaar nog aanwezig. Kevin Teeuwen mocht het nog een jaartje proberen. Dit keer was het wel een stuk moeilijker. In plaats van 6 spelers vorig jaar waren het er nu 14.

 

De eerste ronde in de eerste groep leek achteraf al direct een belangrijke partij te hebben. Philippe Verstuyft moest tegen Antonie Grauss spelen. Philippe kon hier direct zijn favorieten rol niet waarmaken. Hij verloor de partij. Wellicht een gelukje, misschien kwaliteit van Antonie. Verrassend is de patstelling die ook op het bord komt in de eerste groep. De tweede groep heeft zijn eerste beslissingswedstrijd in de vierde ronde. Hierin speelt Joris van Winden tegen Quinten Steehouwer. Quinten en Joris hebben samen met Thomas 3 uit 3 gehaald tot dan toe. Joris laat hier zijn eerste puntje liggen. Direct daarna beslist Quinten het toernooi. In een onderling duel tegen Thomas laat hij in twee rondes twee favorieten in het stof bijten.

 

In de zevende ronde weet Elle Uitenboogaard, voor sommigen bekend uit Moordrecht, de spanning weer volledig terug te brengen in de eerste groep. Tot wellicht haar eigen verrassing, spannend vond ze het zeker, wist ze te winnen van Antonie Grauss die tot dan toe alles gewonnen had. Philippe Verstuyft komt daardoor weer gelijk te staan met 6 uit 7. Elle doet haarzelf ook veel goeds door met deze overwinning de derde plaats in te nemen.

 

Na een welverdiende pauze, met voor iedereen wat te drinken en te eten wordt de volgende ronde weer met frisse moed tegemoet gegaan. Yorick Baljeu weet te winnen van Elle en komt zo op de gedeelde derde plaats. Philippe en Antonie weten beide hun één na laatste partij ook te winnen en blijven eerste staan. Ondertussen heeft Joris van Winden zijn partij tegen Thomas gewonnen en staat hiermee ongedeeld tweede. Quinten heeft nog steeds de perfecte score met 8 uit 8.

 

De laatste ronde is altijd spannend. Om het nog wat spannender te maken waren de tussenstanden dit keer niet uitgedraaid zodat iedereen 100% zijn best zou doen om ook de laatste partij te winnen. In de tweede groep wisten de nummers een en twee hun wedstrijden te winnen. De nummer drie verloor zijn partij maar had genoeg sterke tegenstanders gehad om op weerstandspunten toch zijn beker te behouden. In de eerste groep was het heel erg spannend wie de derde plaats zou behalen. Kevin Teeuwen (winnaar vorig jaar), Yorick Baljeu en Elle Uitenbogaard konden deze nog behalen. Alleen Elle wist haar partij te winnen. Yorick verloor en Kevin speelde gelijk waardoor Elle de beker voor de derde plek kon opeisen. Philippe en Antonie wonnen ook beide hun partij waardoor de eerste plaats onbeslist was.

 

De regels beslissen dat voor het kampioenschap bij een gelijke stand er een beslissingswedstrijd wordt gespeeld. Door de geringe tijd die er nog was werd dit één snelschaakpartij van 5 minuten. In het achterhoofd speelde natuurlijk de eerdere partij tussen beide mee. Antonie had deze gewonnen maar Philippe heeft het voordeel van meer schaakervaring. Na een hele korte wedstrijd, na ongeveer 3 minuten was het beslist, werd het duidelijk dat de ervaring de doorslag gaf. Philippe Verstuyft is de kampioen geworden.

 

Uitslagen + eindstand Schoolschaakkampioenschap

Leave a Comment