Ongemeen spannend slot rapidtoernooi 2010 Nieuwerkerk aan den IJssel

 

Op 29 mei was het weer zover… Het achtste rapidtoernooi van Nieuwerkerk. Het toernooi staat bekend om zijn gezelligheid en ook afgelopen zaterdag was hier geen uitzondering op. Het toernooi is vrijwel uniek omdat iedereen met een prijs naar huis gaat. Ruim zestig deelnemers streden om de eer en de titel in één groep. Deze was, op de achtergrond weer verdeeld in drie categorieën, zodat iedere categorie een eigen competitie in het toernooi speelden. Deze categorieën werden gevormd door de sterkte van de spelers. De winnaars van de categorieën mochten als eerste een prijs uitkiezen. Het leuke van zo’n toernooi is dat het toernooi er voor iedereen is. Speciaal voor huisschakers is het ideaal om eens te zien hoe het er aan toegaat tussen “echte” schakers. Het maakt namelijk niet uit of je sterk of zwak speelt, je komt altijd op je eigen niveau terecht.

 

 

 

De deelnemers kwamen voornamelijk uit de regio Rotterdam en Den Haag maar nadat er vorig jaar al een deelnemer uit Italië was, was er deze editie één uit België. Op voorhand was er niet direct een favoriet aan te wijzen, maar waren er wel drie spelers die zich qua rating van de anderen afscheidden en van vrijwel gelijke sterkte waren. De vorm van de dag zou dan uiteindelijk de door doorslag moeten geven.

 

De eerste ronden waren relatief makkelijk voor de koplopers. Het systeem wat gespeeld wordt deelt de sterke spelers tegen de wat zwakkere spelers in. Maar na 2 ronden is dit niet meer het geval en zullen alle spelers tegen ongeveer gelijken spelen. Afijn, de favorieten konden zich in ieder geval de eerste drie ronden warm draaien! De meeste toppers presteerden naar verwachting alhoewel meervoudig clubkampioen Gerard Nieuwenkamp wat angstige momenten kende in de eerste ronde. Leon Huijsdens verloor zelfs al in de eerste ronde van de Tjerk Tinga. Eén van de spelers van Nieuwerkerk die er aan begint te komen.

 

Maar voordat de vierde ronde zou beginnen was daar eerst de pauze. De hamburgers van Bert waren weer erg lekker en de zon scheen volop. Veel mensen toogden naar buiten om even een rondje te lopen en stoom af te blazen.

 

In de vierde ronde kwam dan de eerste topper. Gerard Nieuwenkamp moest met wit aantreden tegen Akrawi. Zou het aftasten worden met een tactische remise of zou er toch een winnaar uitkomen. Die zou dan ook direct hoge ogen gooien naar de titel.

In de subtop werd er uiteraard ook op het scherpst van de snede gespeeld. Leon Huijsdens die zo ongelukkig verloor in de eerste ronde, won voor de derde keer op rij en schoof steeds verder door naar boven. Op een remise van Hans Ranft na wonnen alle subtoppers, en was het nog steeds onduidelijk wie een voorschot op de titel zou nemen. Of….

Nee, de topper tussen Nieuwenkamp en Akrawi bleef onbeslist. Het was zo’n stelling waar je deze, als je zou forceren, zou verliezen. Spanning alom dus.

In de onderste regionen nog twee spelers met nul punten. Hoog tijd om een punt te scoren dus.

 

In de vijfde ronde werd er wederom een onderling duel uitgevochten tussen twee van de koplopers. Akrawi mocht het met wit opnemen tegen Dirk Hoogland. Het werd een spannende wedstrijd. En Akrawi zette Hoogland enorm onder druk. Menigeen gaf geen cent meer voor zijn stelling. En misschien was dat ook wel zo, maar op miraculeuze wijze wist hij er toch nog een remise uit te slepen. Gerard Nieuwenkamp verloor verrassend tegen Edo Pouwelse. Edo was de laatste tijd wat uit vorm en staat na de vijfde gewoon bovenaan. Zij het gedeeld eerste met Dirk Hoogland. Degenen die ook nog aanhaakten waren Hans Ranft, Leon Huijsdens, Akrawi, Greevenbosch, en Van den Bos.

 

Met nog twee ronden te gaan, was het nog steeds onduidelijk en spannend hoe dit alles zich zou ontknopen. De beide koplopers mochten het eerst uitvechten. In een lastige partij leek Dirk steeds meer dreigingen te creëren. Op enig moment overzag Edo een aftrekschaak waardoor de partij direct uit was. Jammer, want er zat nog wel wat muziek in de partij. De directe achtervolgers bleven allen steken op remise, behalve Leon Huijsdens. Degene die in de eerste ronde verloor. Gek hoe het loopt. Na vijf winstpartijen, staat hij als enige op een halfje van koploper Dirk Hoogland. De laatste ronde zou de uiteindelijke winnaar opleveren. Leon moest winnen en Dirk had aan een halfje genoeg. Inmiddels was iedereen uit de onderste regionen van de hatelijke nul af en kon gerust verder schaken.

 

Al in de vroege fase van de partij bood Dirk remise aan, maar dit werd natuurlijk afgeslagen. Op zo’n moment speel je voor het kampioenschap en dus de dood of de gladiolen! De beide titelkandidaten deden niets voor elkaar onder en het werd een positionele partij. Ieder probeerde zijn stelling te verbeteren. Door een onoplettendheid van Huijsdens wist Hoogland toch de stelling binnen te dringen. Leon Huijsdens overzag, waarschijnlijk door de druk op zijn schouders, stukverlies. Eigenlijk kon hij wel opgeven, maar om het verlies te verwerken speelde hij nog even door alvorens zijn koning om te leggen.

 

Gedeeld tweede werden Hans Ranft en Hans van Woudenberg, die geruisloos uit het achterland omhoog was gekropen, maar beide toch op een vol punt achterstand gezet door de winnaar! Nieuwerkerk heeft een nieuwe rapidkampioen, en voor de vereniging heeft het toch een speciaal tintje. Dirk Hoogland heeft lange tijd voor Nieuwerkerk geschaakt en is daarna uit de regio vertrokken. Hij draagt echter onze club nog steeds een warm hart toe! Gefeliciteerd met de overwinning, en hopelijk tot volgend jaar.

 

De organisatie verliep wederom erg voorspoedig. Er waren geen noemenswaardige problemen ontstaan waar de wedstrijdleider moest ingrijpen. Speciale dank gaat nog uit naar Ab Scheel, die de fotorapportage heeft verzorgd. Deze is te zien via: www.abscheel.nl

Via deze weg wil de organisatie alle deelnemers nogmaals hartelijk bedanken voor de gezellige dag en zien ze graag terug op de volgende editie van dit evenement…

Volledige uitslag

 

Leave a Comment