Rotary Club Capelle aan den IJssel organiseerde zaterdag 17 november jl. traditioneel een schaaksimultaan in de Zuiderster te Capelle aan den IJssel. Deze keer was de opbrengst bestemd voor het project van professor Dr. Arnold Oranje van het Sophia Kinderziekenhuis te Rotterdam, waarmee kinderen worden geholpen die met ernstige en ontsierende huidaandoeningen in het gezicht geboren zijn.
Sponsors hadden gul gegeven en 38 borden gekocht. Lokale schakers uit Capelle aan den IJssel en omliggende gemeentes werden aangeschreven de borden te bezetten, zodat Nederlands bekendste Grootmeester de punten niet cadeau zou krijgen. Onze schaakvereniging had maar liefst 11 spelers afgevaardigd.
Kort na 10.30 uur begon Timman met zijn eerste rondje langs de borden. Ook naast het bord was het goed toeven: de schakers konden voor hun eigen natje en droogje terecht bij het bedrijfsrestaurant van de Zuiderster. Timman had er vanaf het begin de vaart er goed en al voor het middaguur enkele partijen winnend afgesloten. Leen Klein werd het eerste slachtoffer van onze vereniging. Ondanks de ruilvariant van het Spaans kwam er een scherpe stelling op het bord met tegengestelde rokade. Daarna was volgens Leen een laffe zet genoeg om verslagen te worden. De eerste remise werd behaald door Leon Willemen. De dames werden vroeg geruild en daarna zat er weinig muziek meer in de stelling. Timman ging akkoord met het vredesvoorstel van Leon. Later volgde de eerste sensatie: ex-clublid Dirk Hoogland wist de Grootmeester te kloppen. Dirk won na de opening een kwaliteit en kon zijn stukken steeds beter neerzetten. Volgens Dirk zag Timman al gauw het hopeloze in van de strijd: liet zich zelfs vrijwillig mat zetten om energie te sparen voor de andere borden. Medeorganisator Theo de Graaf had het te druk met andere dingen naast het schaken. Hij verloor snel een pion en dit voordeel werd grootmeesterlijk naar winst uitgeschoven.
Een rondje langs alle borden leverde eigenlijk een duidelijk patroon op. Timman bleef weg uit tactische stellingen en koos voor een puur strategische opzet. Met de witte stukken werd de druk verder opgevoerd en zat menig zwartspeler tegen een lastige stelling aan te kijken. De algemene verwachting was dat Timman hooguit nog halfjes zou morsen.
De tweede puntendeling werd behaald door Richard Zijleman. Ook hij stond de hele partij gedrongen maar wist zijn zwakste plek (pion d6) op te lossen, waarna Timman het echter nog wel bleef proberen. Timman durfde gezien de actieve positie van de Richards koning in het T+P – T+P eindspel met ieder 5 pionnen niet de torens af te ruilen en zo eindige door zetherhaling op voorstel van Timman de partij in remise.
Rob Hoogland kon het huzarenstukje van zijn vader in de verste verte niet benaderen. Timman speelde hier voortvarend op de koningsvleugel. Maar liefst twee stukoffers liet de grootmeester los op de zwarte koningsstelling. Beide keren mocht Rob het naar eigen zeggen niet aannemen. Het materiële voordeel werd daarna met vaste hand uitgespeeld.
Jelle Versluis had in de opening een kwaliteit verloren en had nog enige hoop door met het dichthouden van de stelling de schade te beperken. Timman kreeg echter steeds meer ruimte, offerde de kwaliteit terug en de ver opgerukte pionnen beslisten de strijd.
Han Everaars had weliswaar geen materieel nadeel maar ook hier was het ruimtevoordeel voor Timman evident. Han zag de bui al hangen en moest even later onder dreiging van kwaliteitsverlies opgeven. Hetzelfde gold voor Ben Balm. De witte stukken kwamen gevaarlijk binnen en na een vervelend paard schaak op e6 en de niet te verdedigen dreiging Pc7 (met de zwarte torens op e8 en a8) was ook Ben gedwongen de witte vlag te hijsen.
Edo Pouwelse zag Timman’ s dame gevaarlijk binnenkomen. Volgens Edo koos hij daarna niet de beste verdediging. Een ver opgerukte witte d-pion verkorte zijn lijdensweg. Tjerk Tinga had al eerder remise aangeboden, maar het P+6 pionnen tegen Tjerks L+6 pionnen was voor Timman nog geen reden niet verder te spelen. De witte pionnenmeerderheid op de koningsvleugel (3 tegen 2) leverde Timman een vrijpion op en die bleek niet te stoppen. Nadelig voor Tjerk was wel dat het aantal borden intussen behoorlijk was uitgedund en hij dus steeds minder bedenktijd kreeg. Mogelijk heeft Tjerk ergens remise gemist.
Wim Mulder bleef als allerlaatste over. Timman stond zeer overwegend en Wim moest keepen. De materiaalverhouding was nogal ongelijk: een witte dame en 4 pionnen tegen een toren + loper en eveneens vier pionnen. Volgens Wim had Timman moeten afwikkelen naar een D – 2T eindspel met twee extra pionnen. In de partij kon hij nu een vesting bouwen. Wim moest nog een poos zweten, totdat Timman rond 15.00 uur het nutteloze van zijn winstpoging pas inzag en op het laatst resterende bord remise aanbood.
De simultaan werd beëindigd met een daverend applaus voor Timman die voor het goede doel een prachtige score (92%) en een mooi geldbedrag (€ 6.000) had opgehaald. We danken de Rotary Club Capelle aan den IJssel, en in het bijzonder Theo de Graaf, voor het feit dat we wederom onze krachten mochten meten met een grootmeester. Ook de volgende keer zijn we weer graag kanonnenvoer: voor het goede doel uiteraard!