Met de beste wensen voor het nieuwe jaar….

….

Beste leden van onze vereniging, het schaakjaar is al weer voor zo 1/3 voorbij. Er zijn al weer vele zware gevechten op het schaakbord geleverd, met uiteraard, wisselende successen voor de deelnemers.

Ik zie het schaken langzaam maar zeker veranderen. Dat begon een aantal jaren geleden met het afschaffen van het afbreken van een partij en verkorting van de duur van 1 partij.

Ook krijgen we vanaf dit schaakjaar  per zet 5 seconden tijd erbij om te voorkomen dat je door je tegenstander door de vlag gestampt wordt in een eindspelletje..

De digitale klok is niet meer weg te denken. Je kunt zeer precies kijken hoeveel tijd je nog over hebt. Hoe snel we aan iets nieuws wennen blijkt wel uit het afgelopen Menno Ploegertoernooi van 30 dec. j.l. Ik hoorde daar meermalen de klacht dat de houten klokken zo slecht afleesbaar waren, vanwege dat vlaggetje wat omhoog kruipt….

Dat mobiele telefoons geweerd worden begrijpt nu ook bijna iedereen. Wat is de volgende stap?

2 partijen op 1 avond met verkorte speeltijd? Wie zal het zeggen. Wel is duidelijk dat de schaaksport met zijn tijd mee moet gaan.

We gaan ook mee……kijk maar naar het gebruik van de computer naast het spelletje. Voor sommigen een bron van informatie bij het voorbereiden op de tegenstander, voor anderen om een omvangrijke database aan te leggen van gespeelde partijen, die dan weer gebruikt wordt voor analyse van het eigen spel of ter voorbereiding op de tegenstander.

Ik ken verenigingen waarbij alle op het internet te vinden partijen van de komende tegenstander opgezocht worden en verspreid onder de teamleden ter voorbereiding. Niet voor niets publiceren we niet graag meer een partij, we leren snel.

Het geeft wel aan dat we graag onze keukengeheimen bewaren en niet prijs geven aan de vijand!

Het geheel maakt deze schaaktijd tot een grappig samengaan van oud en nieuw. Jonge spelers die veel trainen en oudere spelers die volledig drijven op routine. De moderne hulpmiddelen zorgen ervoor dat gevestigde ordes sneller omvergeworpen kunnen worden. Bij onze club is het al niet anders.

Het besef dringt langzaam door dat per tegenstander een ander aanvalsplan moet worden gemaakt, een nieuwe weg moet worden gevonden.

Het is zoals met alles, je moet vooruit, creatief denken, een list verzinnen anders wordt je ingehaald en blijf je achter…

Wees dus creatief, verzin die list, speel het spel eens naast de gebaande paden , durf!

Ik ben benieuwd en hoor graag terug op welke manier het spel en de speelavond nog interessanter kan worden.

Een aanzet voor meeveranderen zullen we tijdens de bonte avond geven met een interessant programma. Hierover volgt snel meer informatie.

Ik wens U , mede namens het voltallige bestuur, mooie momenten achter of rondom het schaakbord toe, op een club waarop we ook vooral elkaar ontmoeten bij het uitvoeren van onze hobby!

Hans Ranft

Leave a Comment