Nieuwerkerk 2 – Barendrecht/IJsselmonde 3

Het tweede bestaat deze avond uit: Leen Klein (1), Han Everaars (2), Lambert Wildemans (3), Willem v.d. Wel (4), Robert Valk (5), Theo de Graaf (6) Ben Balm (7) en Hans Dijkers aan bord 8.

Robert begint op zijn bord met een valse start. Wat is het geval? Het betreffende bord blijkt bij aanvang niet goed te liggen. In overleg met de wedstrijdleider wordt de zijn treffen opnieuw gestart met een juiste positie van het bord.

Rond de klok van 20.45 uur zijn de meeste borden nog min of meer gelijk. Theo heeft een merkwaardige stelling met één pion voordeel. Eén uur later laat Hans de verslagmaker weten dat het lekker gaat. Even later bereikt Theo een remise wegens herhaling van zetten. Na afloop van de partij vroeg Theo aan zijn tegenstander: “Wil je wat drinken of wil je nog een potje”…….. het bleef even stil en toen zei Theo, dat vraagt mijn vriendin ook altijd aan me, hetgeen Robert Valk de opmerking deed ontlokken: “Dan zou ik maar voor een potje gaan.”  Leen heeft inmiddels op zijn bord het initiatief.

Han krijgt een remiseaanbod. Hij neemt het in beraad. Bij Lambert is er aan beide zijden één stuk van het bord. Eén paard en één loper. Ben heeft het initiatief al leunend op zijn rugleuning. Hans ruikt de zege. Steeds zie ik een tevreden knikje. Iets voor 22.00 uur hebben Robert en Hans de winst in de knip. Stand 2,5 – 0.5.

Eén kwartier later heeft Lambert 15 zetten gedaan en vindt er bij Ben een dame ruil plaats. Ben biedt zijn tegenstander remise aan, maar die wijst het aanbod af. De stand is op dat moment dat beiden 7 pionnen op het bord hebben. De een heeft nog een paard en de ander een loper. Omstreeks 22.30 uur boekt ook Han een remise en is de stand 3 – 1. Een ietwat drukke tegenstander zegt tegen zijn teamgenoot: Breek ijzer met handen. Dat kan jij toch? In alle rust laveert Willem ook naar een remise (stand 3,5 – 0,5). Lambert lijkt op bord 3 een pion achter te lopen. Ben werpt zich op zijn smint (kauwgom). Trekt hij aan het langste eind? Beide spelers hebben nog 5 pionnen op het bord.

Bij Lambert openbaart zich een aanval met zijn torens en zijn dame. De koning van de tegenstander komt in het gedrang. Om 22.55 uur boekt Leen een bescheiden voordeel t.w. een pion. De gekke bekken die Hans trekt als hij naar het bord van Ben kijkt, verraden bezorgdheid. Ben neemt nog maar even een smintje. De grote overwinning lonkt inmiddels , want Lambert wint (4,5 – 1,5).

Ben krijgt het inmiddels steeds benauwder, want hij vergeet zijn klok in te drukken. Wild gebarend probeert Robert zijn aandacht te trekken, hetgeen op een gegeven ogenblik lukt. Leen boekt zijn halfje (5 – 2). Ten slotte gaat Ben onderuit vanwege tempi. Next time better. Het team is fier op de uitslag van 5 – 3. Behoort promotie nog tot de mogelijkheden? Hans: Moeten we daar blij mee zijn? Dan hebben we volgens schaakseizoen weer van die afdroogpartijen. Zou hij een vaatwasmachine thuis hebben?

Leave a Comment