Nieuwerkerk aan den IJssel 2 –Shah Mata 2

Dinsdagavond 19 maart 2019 mocht ons 2e team in de thuiswedstrijd aantreden tegen het 2e team van Shah Mata.

Vooruitlopend daarop had de teamcaptain al aangegeven dat dit een strijd zou worden welke door ons  moet worden gewonnen daar er anders grote wonderen zouden moeten worden verricht om handhaving in de 2e klasse te realiseren. Uiteraard ging het team voor de winst, maar ook ditmaal was dat niet voor ons weggelegd.  Einduitslag 3,5-4-5 in het voordeel van de bezoekers.

Als commentaar op elke individuele partij werd het onderstaande aangeleverd:

Bord 1 Theo Huijzer-Cees van Oosterom
Met zwart koos ik voor de Russische verdediging. Sinds 1990 werd dat door topschakers gespeeld om remise met de zwarte stukken te krijgen. Mijn verlies geeft aan dat ik geen topschaker ben. De stelling bleef tot zet 19 in evenwicht. Ik koos toen voor een mindere voortzetting. Het gevolg was dat ik schaaktechnisch langzaam werd gewurgd. In tijdnood werd ik op zet 35 mat gezet.

Bord 2 Han Everaars-Teun Korevaar
Na een rustige opening (London/Torre) stond ik met wit duidelijk overwegend vanaf zet 15 – 30. Ik had een interessante aanval op de zwarte koningsvleugel; een aanval, die net niet doorsloeg; op de 32e zet, bij het omschakelen naar plan B, maakte ik een fout, wat de tegenstander de mogelijkheid bood een kwaliteit te offeren en de omsingeling te doorbreken. Dat kostte en passant een centrumpion.. ik heb nog geprobeerd met een kwaliteitsoffer van mijn kant het tij te keren maar het was al te laat ..10 zetten later liep mijn koning in een matnet. Spannende partij, die deze keer in mijn nadeel uitpakte.

Bord 3 Jurian Wildemans-Frans Frishert
De partij werd geopend met d4 door mijn opponent. Na rustig de opening door te spelen maakte ik een klein foutje waardoor mijn c-pion zwak werd en mijn tegenstander een semi-openlijn met zijn toren kreeg op c. Na verschillende voorbereidende zetten kon ik eindelijk vooruit gaan spelen en ervoor zorgen dat de centrumpionnen plus mijn c-pion werden afgeruild. Na deze afruil beiden nog 5 pionnen en een dame. Verder had mijn tegenstander een paard en loper tegen 2lopers van mijn kant. Een gelijke situatie zou je zeggen. Tot op een gegeven moment ik in mijn hoofd de keuze maakte om met een aftrekaanval een dame te winnen. Deze keuze wilde ik dus ook uitvoeren alleen op het moment dat ik met mijn loper zijn pion aanraak om de aftrekaanval te voltooien zie ik dat dit niet mogelijk is. Dit werd door mijn tegenstander en de scheidrechter beoordeeld als zijnde dat ik deze pion met mijn loper moest pakken, en zo verloor ik dus mijn loper. Onmiddellijk had ik vrijwel geen zetten meer en na eeuwig schaak geprobeerd te hebben werd deze partij dus verloren. 

Bord 4 Willem van der Wel-Remy Rutjes
Ik speelde aan bord 4 met wit tegen Remy Rutjes. Mijn tegenstander had 4,5 uit 5 gescoord en was er op gebrand om nu ook een punt binnen te halen. Het werd een Siciliaanse opening en ik kwam terecht en de variant die mijn tegenstander al jaren speelde. Hij schudde de zetten routineus uit zijn mouw en speelde zeer aanvallend. Toch moet je erg oppassen indien je met zwart Siciliaans speelt en inderdaad mijn opponent trapte in een valletje waardoor hij kon kiezen of hij verloor een paard of de dame. De keuze was gemakkelijk en mijn tegenstander speelde vanaf zet 12 met een vol paard minder. Omdat hij niets meer te verliezen had ging hij stug in de aanval, speelde nog wat mindere zetjes en kon toen nog eens twee pionnen inleveren.
Van opgeven was nog geen sprake en doordat mijn concentratie wat verminderde wist hij door een trucje een stuk te winnen, wederom een paard. Ik rechtte mijn rug en wist uiteindelijk met twee pluspionnen de partij binnen te slepen.

Bord 5 Robert Valk-Dolf Rijkeboer
Ik heb een stukje tekst gedicht naar aanleiding van deze partij:

een schaker uit Rotterdam
een Schotse krijger ad summam
met een loper op c4
zwart gestoken als door een rapier
mat in achttien is waarvoor hij kwam

Bord 6 Ben Balm-Piet Dijksman
Op bord 6 speelde ik met wit tegen Piet Dijksman (1511).
Mijn e4 werd beantwoord met b6.
Na d4 – Lb7 maakte zwart het zich moeilijk. De loper kon door een dubbelpion op e5 weinig kracht uitstralen. Ik probeerde voordeel te behalen op de koningsvleugel. Tevergeefs; het pakte minder goed uit dan ik gehoopt had ! Zwart verdedigde secuur en bood uiteindelijk remise aan. 

Bord 7 Hans Dijkers-Kees Stuik
In eerste instantie een gelijk opgaande strijd waarbij ik het gevoel kreeg dat de stelling in mijn voordeel stond. Nadat wit een ongedekte pion op h6 met zijn dame sloeg,  zag ik mijn kans om door te slaan. De dame van mijn tegenstander stond nu te ver buiten het slagveld, waardoor ik op de 26e zet mijn tegenstander mat kon zetten.

Bord 8 Cees Verschoor-Willem Langstraat
Cees Verschoor komt uit tegen Wim Langstraat. Het is een boeiende partij. Op een bepaald moment morst Cees toch een pionnetje. Vervelend maar waar. Niet veel later staan er bij Wim nog zes pionnen en één paard op het bord. Bij Cees zijn dat er dus vijf en een paard. Cees besluit remise aan te bieden, omdat hij een pion achter staat. De partij is echter nog niet uitgebeend. Zijn tegenstander gaat er niet op in. Het tij keert. Wim raakt wat cruciale pionnetjes kwijt en Cees ruikt promotie. Uiteindelijk lukt hem dat ook. Veel schakers aanschouwen de strijd en na de capitulatie van Wim na zestig zetten zegt Theo Huijzer: “Je koos steeds de goede voortzetting”. Het complete tweede komt Cees feliciteren. Omdat hij een matige schaker is, overkomt hem dat niet vaak. De felicitaties neemt hij dan ook vol trots in ontvangst.

Degradatie zou door dit verlies een feit moeten zijn (althans de RSB vermeldt dit in de stand bij klasse 2C). Indien wij echter het uitduel op 12 april tegen nr 7 Barendrecht/IJsselmond met winst mogen afsluiten, en de nr 6 Hoekse Waard 1 haar wedstrijd tegen de koploper Sliedrecht mocht verliezen, dan eindigen wij op de 6e plaats in de rangorde en zou handhaving toch een feit zijn……Want in de reglementen staat dat de twee laagst geëindigde teams zullen degraderen. Overigens valt en staat elke regel bij de invulling van het komende competitiejaar….

Leave a Comment