Partijfragment RSB-wedstrijd tussen Moerkapelle 1 – Nieuwerkerk 1

Nadat we verzameld hadden bij het clublokaal gingen we richting Moerkapelle. Het was een koude winteravond en bij deze dank voor de chauffeurs (Han en Rob). Aangekomen in de vogelopvang werden we hartelijk onthaald door de vereniging aldaar.

We waren gehandicapt omdat Leon en Richard er niet bij waren en deze mannen hadden we zeker nodig om Moerkapelle tegenstand te kunnen bieden. In hun plaats namen Henk (bord 2) en Edo (bord 3) de honneurs waar. Dank dat jullie je vrijdagavond opofferde voor het clubbelang.

Ik speelde tegen Arno Luinenburg (1873) om (1689), 200 ratingpunten meer met zwart en het werd een Spaanse Opening waarbij de zetten snel verliepen. Dat is het voordeel van de Spaanse opening. Een opening die je eerder bestudeerd hebt heeft zeker voordelen om een beetje lekker uit de opening te komen. Helaas speelde hij niet de variant die wij beiden kenden maar week hij af.

Na zet 14. fxg7 heb ik beslissend voordeel. Hoe raar het er ook uitziet en speelde dit ook goed uit tot zet 16. 14…Te8+ 15. Le3 cxb3 16. axb3 en nu ging ik de fout in.

Ik speelde 16 …. d5 ipv 16 …. Pb4 ik heb er wel naar gekeken maar durfde het niet aan. De winst zit hem in de volgende variant: 16…. Pb4 17. 0-0-0 Lf5 18. Lc5 a5 19. Txd6 Dc8 20. Df2 Lxc2 21. Lxb4 axb4 22.  Dxc2 Dc5 23. Pe4 Ta1+ 24. Kd2 Dxc2+

Dus na zet 16 …. d5 sta ik totaal verloren en na 16. Pb4 totaal gewonnen. De partij eindigde in remise omdat mijn tegenstander in de tijdnoodfase zetherhaling deed waar ik dik tevreden mee was en zij daardoor de onderlinge strijd wonnen met 4,5-3,5.

Opmerking redactie: op de site van Moerkapelle staat inmiddels een wedstrijdverslag van alle partijen van die avond: https://www.svmoerkapelle.nl/svm/moerkapelle-wint-nipt-van-nieuwerkerk/

Wie neemt de pen op aan Nieuwerkerkse zijde?