SVN 1 overklast

Na twee maanden inactiviteit mocht SVN 1 weer aantreden voor de RSB-competitie. Op 6 februari ontvingen we thuis Barendrecht/IJsselmonde. Helaas was clubkampioen Rob Hoogland ziek, maar gelukkig was Henk Stam bereid zijn lege plek in te nemen.

Kort na half tien waren al drie partijen klaar. Geen kabbelende puntendelingen maar drie zeges voor de witspelers. Edo heeft de juiste vorm weer te pakken in een gelijk opgaande partij werd het vijandelijke paard op de damevleugel vastgezet. Edo hierover: “Zwart kwam steeds meer klem te zitten en dat koste hem uiteindelijk een paard zonder dat hij ook maar iets compensatie hiervoor terugkreeg. Uiteindelijk zag hij geen mogelijkheid meer om nog verder door te spelen en gaf op.”

Barendrecht kwam snel op gelijke hoogte. Daar was uw dienaar debet aan. In een optisch gelijke stelling opende wit kort na de opening de stelling met d2-d4 en ik verzuimde kort daarna te rokeren. Dat bleek een fatale beslissing. Mijn tegenstander gooide zijn stukken naar voren en  mijn koning op e8 ging ten onder in het strijdgeweld. Ook Arjan hield zijn kruit niet droog. Hij is er kort over: Over mijn partij valt niet veel te zeggen. Vroeg in de opening maakte ik een foutje en wit had meteen een heerlijke stelling. Mijn pogingen om zelf nog wat activiteit te krijgen werden nauwkeurig verijdeld en voor ik het wist stond er een verloren eindspel op het bord.”

Op de andere borden waren nog geen beslissende voordelen te zien. Maar het ratingsverschil (wij kwamen gemiddeld 120 punten tekort) werd gedurende de avond wel duidelijk. Vervanger Henk Stam aan bord 1 wist het ratingverschil van meer dan 500 Elo-punten echter lang goed te camoufleren. Hij lokte zijn tegenstander op meteen op onbekend terrein. Henk deed zijn relaas: “Tot mijn geluk kwam er een Englund-gambiet op het bord, een opening waarvan ik enigszins op de hoogte ben. Maar helaas was ik na de vijfde zet al de weg kwijt en moest het toen verder zelf maar uitzoeken. Dat hield ik overigens wonderbaarlijk lang vol. Tot zet 24. Toen ik een dubbelpion op de c-lijn voor mijn kiezen kreeg. Direct daarna bleek duidelijk het verschil in rating, ik werd positioneel omver gespeeld. Maar uiteindelijk had ik wel een hele leuke avond met deze zeer sportieve en prettige tegenstander.”

Tom Boesten speelde zijn eigen systeem tegen het Siciliaans maar zijn tegenstander wist met actief spel op de damevleugel steeds meer  in het voordeel te komen. Tom is er kort over: Zwart brak door met zijn a- en b-pion, voordat ik zelf enig initiatief daar tegenover kon stellen.”  Een tussenstand van 1-4 tot gevolg. Dat noopte ons maar zo veel mogelijk bordpunten te verzamelen. Robert Valk deed zijn best, maar moest ook het onderspit delven. Ik heb er weinig van meegekregen, omdat ik moest noteren bij Johan. Gelukkig mailde Robert mij de volgende tekst: Mijn tegenstander opende met b3 en zwart met e5. De pion op e5 werd een permanent doelwit van wit en op zet 10 kwam zwart dan ook een pion achter in een mindere stelling. Uiteindelijk kon wit met een toren de zwarte stelling binnendringen en nog een pion pakken. Dit was teveel voor zwart die wit kort daarna de gelegenheid bood om zwart mat te zetten.”

Als we nog bordpunten konden sprokkelen dan was dat op de borden van Johan en Léon. Léon had er het volgende over te melden: “Ik speelde tegen dezelfde tegenstander als vorig jaar, dit keer met wit. In een tamelijk gesloten stelling gingen de dames er al vroeg af, wat een ingewikkelde partij met laveren vanuit de loopgraven opleverde. Toen de partij eindelijk wat tactische schermutselingen kreeg, maakte zowel mijn tegenstander als ik onder druk van de klok wat foutjes. Dat resulteerde in een lopereindspel waarin ik nog verwoede pogingen deed naar uiteindelijk moest berusten in remise”. 

 Als laatste bleef Johan over. Dit is wat hij er over schreef: Mijn partij was in eerste instantie een langzame manoeuvreerpartij, waarbij ik wat meer ruimte had, maar mijn tegenstander alles goed onder controle hield. Nadat ik uiteindelijk met f4-f5 probeerde wat voordeel te krijgen, werd de strijd meer open.  Toen mijn tegenstander na een pionoffer van mijn kant met …Pxe4 een toren en een pion kreeg voor twee stukken, had ik mogelijkheden voor de winst. In tijdnood dacht ik nog een kwaliteit te winnen en zo een stuk meer over te houden, maar ik overzag een dame schaak, waardoor zwart het stuk weer won en na mijn Txc5 in plaats van Dxc5 een winnend voordeel kreeg. Loerend op mijn enige tegenkans speelde ik in krappe tijdnood door en toen overzag mijn tegenstander eeuwig schaak. Zo kregen we beiden een half punt.”

Nadat alle kruitdampen waren opgetrokken, resteerde er een duidelijke 2-6 nederlaag. We kunnen in ieder geval aan de bak de resterende ronden om degradatie te ontlopen.