Uitgeblust achttal sluit RSB-seizoen af

De droge tekst “Eerste achttal SVN verliest laatste bondswedstrijd“ stond als titel boven het eerder verschenen wekelijkse verslag van Henk Stam op onze website. Mooier kunnen we het niet maken, maar wel wat uitgebreider. Omdat het voor beide teams in deze laatste RSB-competitieronde nergens meer om ging werd bij SVN besloten voor deze thuiswedstrijd eens niet te husselen met de teamopstelling.

Het eerste resultaat werd behaald door Rob Rijnbeek. Meestal is hij als een van de laatsten bezig maar deze keer was er weinig strijdlust aan zijn bord. In het vroege middenspel werd snel de vrede getekend. Zelf speelde ik aan bord 3 een weinig opwindende partij met de zwarte stukken. Na de opening had ik snel een gelijke stelling en toen de zware stukken er afgingen was er eigenlijk weinig reden voor beide spelers meer om door te spelen. Toen mijn tegenstander remise aanbood was er geen seconde twijfel. Na slechts 18 zetten konden stukken in de doos.

Léon aan bord 2 kwam gehaast binnen lopen, door slagregens waren er recordfiles op de snelwegen rond Rotterdam dus kwam hij maar net op tijd. Dat had ook zijn weerslag op het spel. Hij speelde niet actief en toen zijn tegenstander met zware stukken binnenkwam over de d-lijn was het snel bekeken en een achterstand een feit: 1-2.

Die werd nog groter toen ook Arjan Huijzer een nederlaag leed. Waar hij de vorige ronde tegen Shah Mata de beslissende overwinning behaalde en daarmee het klasse behoud meteen veilig stelde was het deze keer weinig inspirerend van zijn kant. Arjan verloor een kwaliteit en gaf direct op. Zijn seizoen in een notendop, helaas. Edo aan bord 5 probeerde het nog wel, maar moest in het late middenspel in remise berusten. Johan speelde met wit tegen een goede bekende, oud-WSVér Arjen Zuurmond. Johan leek druk te ontwikkelen vanaf de opening maar zwart hield het onder controle en dreigde in het middenspel zelfs in het voordeel te komen. Door tijdig een pion naar veld g4 op te spelen werd dat voorkomen en snel daarna werd de vrede getekend. Dat alles resulteerde een 2-4 tussenstand, darmee leek een nederlaag slechts een kwestie van tijd.

Dat bleek het ook te zijn want Rob Hoogland aan bord 1 kwam niet verder dan remise. Gezien de tussenstand was zijn tegenstander daarop uit door zetherhaling aan te bieden. Rob had niets beter dan hierop in te gaan. Het zal de attente lezer zijn opgevallen dat er tot nu toe geen winstkansen zijn vermeld voor de schakers van SVN. Die hebben we echter voor het laatst bewaard. Tom Boesten had een mooie aanvalsstelling met veel stukken richting de vijandelijke monarch. Helaas wist Tom zijn voordeel niet te verzilveren waarna zijn tegenstander het initiatief overnam, materiaal won en uiteindelijk ook de zege kon opeisen. Gelaten werd door de spelers van het achttal de verdiende nederlaag geslikt. Zo ging dit RSB-seizoen als een nachtkaars uit, maar we hebben enkele maanden de tijd om de accu weer op te laden. Dat zal nodig zijn om na de zomer weer aan de doelstelling (wederom handhaving in de 1e klasse) te kunnen gaan voldoen.